https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниТурция пред дилема дали да спасява бездомните кучета

Турция пред дилема дали да спасява бездомните кучета

Туркинята Гьокчен Йълдъз е учителка по физика в средно образователно училище денем, а вечер се грижи за изоставени кучета в свой приют. Тя има 160 кучета, отглеждани на площ от 15 хил. кв. м в покрайнините на Анкара, пише Би Би Си.

Животните, за които Йълдъз се грижи, са малка част от близо 4 милиона бездомни кучета в Турция. Проблемът разделя обществото в мнението му дали трябва да се грижи за животните и тяхното оцеляване, или това е ангажимент на правителството. Обсъждат се дори по-сериозни мерки като евтаназията.

Йълдъз поема грижите за възрастни и инвалидизирани кучета, както и такива с психологически и поведенчески проблеми.

“Не е моя работа, но поемам грижите за кучетата, изпаднали в беда”, обяснява Йълдъз. Тя споделя, че това не е лесна задача чисто финансово, тъй като цените на горивата се покачват, храната за животни е скъпа, както и необходимите медицински грижи за тях.

“Кучетата извън моя приют се хранят веднъж на всеки два или три дни, докато тук те са живи и няма опасност за живота им”, заяви Йълдъз, цитирана от “Дневник”.

Депутатите от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган работят върху нов законопроект, насочен към премахване на кучетата от улиците.

Законопроектът все още не е внесен в парламента на страната, но държавните медии съобщават, че може да се изисква от общините да събират бездомни кучета, да ги приютяват за около 30 дни и ако животните не бъдат осиновени през това време, да ги подложат на евтаназия.

Тези планове възмутиха активистите за правата на животните и любителите на кучета в Турция. Възникна и въпросът дали съществуващите съоръжения в цялата страна могат да поемат допълнителни ангажименти.

Едва една трета от общините в страната разполагат с приюти, заяви доктор Мурат Арслан, президент на Турската ветеринарномедицинска асоциация. “Ако законопроектът бъде приет от парламента, ще сме свидетели на безпрецедентно клане на животни в историята на Турция”.

Адвокатска колегия на Турция

Хайдар Озкан от Федерацията за право на живот на животните смята, че решението е национална кампания за стерилизация.

“Единственото решение е устойчива стерилизационна кампания с участието на всички общини. Те трябва да създадат център за стерилизация, да наемат достатъчен брой ветеринарни лекари и помощен персонал и да започнат едновременна кампания в съответствие с медицинските и етичните правила”, каза Озкан.

Ердоган направи заявление след нашумял случай, при който 10-годишно дете беше нахапано от бездомни кучета в Анкара. Момчето беше изписано от болницата три месеца по-късно, а баща му Халил Йълмаз каза, че синът му все още е на ежедневно лечение и се нуждае от операция през юли.

“Не искаме бездомни кучета по улиците. Агресивните, заразените с бяс и други болести трябва да бъдат приспани”, каза Йълмаз.

“Аз съм против евтаназирането на нормални, здрави кучета, но държа улиците ни да са безопасни за ходене”, каза бащата на пострадалото дете.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X