https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИлиана Иванова: Реална е опасността да загубим пари по плана за възстановяване

Илиана Иванова: Реална е опасността да загубим пари по плана за възстановяване

“Не влияе добре липсата на редовно правителство. Това се вижда и в забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост, и в забавянето за членството ни в еврозоната”.

Това обяви в предаването “Тази неделя” по bTV еврокомисарят по иновации, наука и образование Илиана Иванова.

“Има опасност да загубим пари по ПВУ, те са забавени доста време, но има реална опасност да бъдат загубени. Вече трябваше да сме около четвъртото плащане, а ние дори не сме получили второто. Защото не сме покрили всички изисквания. Това се отразява и на начина, по който българската икономика може да се възползва от този свеж ресурс”.

На въпрос дали страната ни може да навакса Иванова подчерта: “Има много ясен фиксиран краен срок – август 2026 г., ако го изпуснем, няма да има финансиране”.

Тя добави, че сега сме най-близо до еврозоната, остава да изпълним само критерият за инфлацията. “Затова обаче трябва да има политическа стабилност”, смята българският еврокомисар.

“Има много сериозно бъдеще за българските млади учени и изследователи. Но наред с това трябва да обръщаме много сериозно внимание на средното образование, защото изследванията показват липса на основни умение”, коментира Иванова по повод на функционалната неграмотност на българските ученици.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X