https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПрокуратурата в Русе иска промени в наредбата за движение на електрически тротинетки

Прокуратурата в Русе иска промени в наредбата за движение на електрически тротинетки

Прокуратурата в Русе обжалва решението на Общинския съвет за забраната за придвижване с електрически тротинетки в пешеходните зони. Прокурор Радослав Градев уточни пред БГНЕС, че не са против подобни разпоредби, но не и във вида, в който са приети, тъй като създават правна несигурност. Той е категоричен, че протестът на прокуратурата ще бъде оттеглен, ако се направят необходимите промени в наредбата.

На 24 юни в Окръжна прокуратура е постъпил сигнал с данни за незаконосъобразна разпоредба от Наредба 18 на Общинския съвет за реда при ползване на превозни средства. Изискана е цялата преписка по приемането ѝ и съобразявайки се със задължителна съдебна практика, проверена от Върховния административен съд, прокуратурата е изготвила протест за отмяна на разпоредбата. Причината е, че има дублиране със Закона за движение по пътищата, както и че в наредбата липсва дефиниция на местата, където е забранено придвижването с електрическа тротинетка.

Протестът е внесен на първи юли, а три дни по-късно група общински съветници са предложили промени в наредбата, като отпада дублирането със Закона за движение по пътищата и са добавени дефинициите на “парк”, “площад”, “градина” и “площадки за игра”. Прокуратурата е категорична, че ако наредбата бъде приета с направените промени, ще оттегли протеста.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X