https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиТежък уикенд за огнеборците в Русенско

Тежък уикенд за огнеборците в Русенско

За трите изтекли денонощия от 12 до 14 юли огнеборците са реагирали на 21 сигнала за произшествия.

В петък, за времето от 13:29 до 14:35 ч., два автомобила и служители от РСПБЗН – Ветово са реагирали на получено обаждане за горяща къща в село Смирненски. На адреса огнеборците са установили, че не гори къща, а стопанска постройка и лятна кухня, като произшествието било възникнало от газов котлон оставен без надзор. Пострадали хора няма. Унищожена е покривна конструкция на постройката и намиращи се в нея инвентар. Горенето е ликвидирано на площ около 80 кв. м.

Същия ден в 14:49 часа екип на Втора РСПБЗН е бил изпратен на сигнал за горящи сухи треви на адрес на бул. България в района до бензиностанция, но при обход там не е установено горене.

Вечерта, между 20:33 и 22:55 ч., два екипа от Първа РСПБЗН – Русе са реагирали на сигнал за пожар в училище „Любен Каравелов“ в Русе. Сигналът е подаден от охранителната СОТ фирма, след задействане на пожароизвестителната система в училището. Пожарът се е развил в хранилище на втория етаж в сградата. Вторият и третият етаж са били силно задимени. При произшествието са унищожени хладилник, микровълнова печка, електрическа кана за вода, мебели, 2 бр. врати и дограмата на помещението. Силно опушени са стени и тавани на съседни помещения. Най-вероятната причина за пожара е възникнало късо съединение в разклонител.

Два пожара в сухи треви и храсти са гасили същата нощ дежурните екипи. От 20:33 до 21:55 ч. служители на районната служба в Сливо поле са посетили адрес в с. Сандрово по сигнал за такъв пожар. Горенето, възникнало в гробищен парк, е ликвидирано на площ около 1000 кв.м. Между 21:49 и 22:12 ч. пожарникари от Втора РСПБЗН са потушили горене в сухи треви и храсти, възникнало на ул. Дряновска в Русе.

През нощта, от 23:31 до 01:35 ч., четири екипа на пожарната със служители от Първа РСПБЗН и от ССОД са изпратени на сигнал за аварирал автобус, който се е запалил на главния път I-5 / Русе – Велико Търново, в района към „Мойсев баир“. На местопроизшествието е установено, че е възникнало запалване в автобус и сухи треви до пътя. В автобуса са пътували само двама водачи, украински граждани. Няма пострадали хора.

В събота, между 06:34 и 08:00 часа, екип от Първа РСПБЗН е реагирал на обаждане за запалена външна тоалетна на адрес в русенската вилна зона „9-ти километър“. На място е установено, че пожарът бил предизвикан от изхвърлена незагасена цигара в паянтова тоалетна. При произшествието са горели и сухи треви в дворното място.

От 08:15 до 10:00 часа пожарникари от РСПБЗН – Две могили са посетили адрес в с. Батин, заради сигнал за излизащ дим от комбайн. Оказало се е, че задимяването е от техническа неизправност. На връщане от този сигнал екипът е потушил пожар възникнал в сухи треви, храсти и отпадъци на влизане в гр. Две могили.

В събота следобед, от 15:00 до 15:45 часа, екип от РСПБЗН – Две могили е гасил запалени сухи треви на адрес на главния път Русе – В. Търново; от 17:12 до 18:10 часа екип от ССОД е реагирал на сигнал за ПТП на адрес в гр. Русе, на ул. Св. Спиридон. Там е установен обърнат автомобил без затиснати хора, който е обезопасен от служителите.

В събота в 12:40 часа е получен първият сигнал за пожар възникнал на голяма площ в Русе, в района между бул. Гоце Делчев и кв. Трите гълъба. Към произшествието са изпратени 6 противопожарни автомобила със служители от Първа РСПБЗН, Втора РСПБЗН и ССОД. Впоследствие, при усложняване на обстановката са повикани допълнително свободни от дежурство служители от районните служби на дирекцията. Пожарът е обхванал сухи треви и храсти на голяма площ и на няколко фронта, като поради наличието на вятър огънят е успял бързо да се разпространи, като е преминал и в дворове на вилни имоти, където е засегнал няколко постройки и един лек автомобил. Няма пострадали хора и животни. Екипите са поддържали дежурство в района на произшествието през цялата нощ и на следващия ден. Те са гасили множество локални огнища, възникнали в трудно достъпните и силно затревените и обраснали участъци. Включили са се и представители на доброволното формирование при Община – Русе. Привлечени са за съдействие екипи от Енерго Про, а също и от БЧК, които са осигурявали вода за огнеборците.

Високите температури вчера през деня и излезлият вятър е способствал в следобедните часове за локално възобновяване на горенето на доста места, като е възникнал и пожар в намираща се в близост смесена гора над кв. Средна кула. Действията на служителите са били силно затруднени, заради пресечения и трудно достъпен терен, на доста места и непроходим, както и дълбокия слой от натрупаната суха листна маса, борови иглички и кори от дърветата. Пожарът се е развил предимно като низов, но на места при наличието на изсъхнали дървета е прераствал и във върхов, променяйки скоростта си, способстван от промяната на атмосферните условия – изключително високи температури и нагряване на изсъхналата растителност, както и от пориви на вятър. През тъмната част на денонощието екипите са дежурили на критичните места. В гасенето и дежурството през изминалата нощ, освен служители на регионалната дирекция, отново са се включили и доброволци от формированието към Община Русе.

Днес работата на местопроизшествието продължава, 4 екипа на пожарната са на терен и поддържат наблюдението на района и гасенето на възникващи локални възобновявания на пожара. Усилията са основно насочени за защита на населението и имотите в квартала. За съдействие са се включили отново доброволци, както и екипи на общинското горско стопанство.

По предварителна информация произшествието е засегнало около 40 % от гората, която е на обща площ от около 150 декара. То е ограничено и към момента няма опасност за живущите в квартала.

За последното денонощие служителите на РДПБЗН – Русе са ликвидирали и други произшествия, възникнали в областта. Между 12:05 и 12:30 часа в неделя екип от РСПБЗН – Бяла е гасил запалени сухи трева покрай силажна яма извън града. От 14:53 до 16:36 екип от Втора РСПБЗН в Русе е потушил запалване в сухи треви и храсти на площ от около 2000 кв. м. в с. Просена, местността „Калмук дере“. Във Ветово, от 15:14 до 16:20 ч., огнеборците са гасили също пожар в сухи треви и храсти, който се е развил на площ от около 1000 кв. м на ул. Г. М. Димитров, а от 17:14 до 19:40 часа са изпратени на адрес в гр. Глоджево където е имало запалване на площ от 3000 кв.м. също в сухи треви и храсти, от двете страни на стръмно дере извън регулация, като огънят е бил тръгнал от близко нерегламентирано сметище.

Екипи на службите в Две могили и Бяла, за времето от 23:05 до 04:15 часа тази нощ са участвали в гасенето на стърнище в близост до с. Бъзовец. Пожарът се е развил на площ от около 5000 кв. м. За ликвидиране на пожара са съдействали хора от гасаческата група на селото. Тази нощ екип на пожарната, от 23:32 до 00:35 ч., е ходил да гаси и запален контейнер със строителни отпадъци в източната индустриална зона в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X