https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЛена Бориславова: Може още тази седмица да поискаме мандата от Румен Радев

Лена Бориславова: Може още тази седмица да поискаме мандата от Румен Радев

Още тази седмица от ПП-ДБ може да поискат президента Румен Радев да им връчи втория мандат за съставяне на правителство.

“Много е вероятно да поискаме още тази седмица да ни бъде връчен мандата с оглед на поведението на останалите партии”, обясни депутатката от “Промяната” Лена Бориславова.

Малко по-рано днес приключиха срещите на ПП-ДБ с другите парламентарни групи, за да търсят подкрепа за декларацията си, с която търсят подкрепа за седем антикорупционни закона. Идеята им беше да потърсят подкрепа за тях, а президентът да изчака с връщането на мандата около два месеца, за да може те да бъдат приети от парламента. Съгласие обаче така и не се постигна с никоя от формациите.

Впечатление на срещите направи, че имаше само хора от ДБ, но не и от “Промяната”. Бориславова обясни, че конфликт няма – просто ПП има доверие на коалиционните си партньори и ги оставили сами да водят разговорите, понеже са уверени, че ще отстояват общите им искания. От ПП обаче не виждат подкрепа за антикорупционните закони и са скептични, затова решили да не пречат на процеса, обясни Бориславова.

Все още не сме обсъдили с колегите от “Да, България” какви са техните впечатления от разговорите зад кадър, допълни тя пред БНТ.

В последните четири парламента винаги опираме до това ПП-ДБ да предложим решение за излизане от кризата. Всеки път предлагаме решение, два пъти дори съставихме правителство. Всички искат да си ни закичат на ревера, но никой не иска да работи за нашите приоритети, коментира депутатката.

През тези девет месеца по всичките тези закони беше работено, отговори Бориславова защо ПП-ДБ не са приели антикорупционните закони, по които сега предлагат на партиите в НС да работят заедно. Даде пример с готовия Закон за съдебната власт, пуснат от министерството на правосъдието за обществено обсъждане, а сега се усъвършенства. Готови са и законите за личния фалит и за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения.

Ако ние сега изнасилваме конституцията с тези два месеца, значи тя е била изнасилена от президента в 48-ия парламент, когато той даде два месеца преди връчването на втория мандат, отговори тя на обвиненията, че ПП-ДБ “изнасилват” конституцията, като искат от Радев да отложи значително връчването на втората папка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X