https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиБившият лидер на ДПС във Варненско Сали Табаков е пуснат срещу гаранция

Бившият лидер на ДПС във Варненско Сали Табаков е пуснат срещу гаранция

Бившият областен лидер на ДПС във Варненско Сали Табаков, който е обвинен за притежание на оръжия и боеприпаси без необходимите разрешителни, е пуснат на свобода срещу 10 000 лв. гаранция.

Варненският окръжен съд отмени определението на първоинстанционния съд за домашен арест.

Според неговата защита всички намерени 71 броя оръжия са били регистрирани и са законно притежавани. От тях 26 били на режим за самоохрана, а 32 броя – на режим за лов. Мъжът членувал в няколко клуба за спортна стрелба. Относно боеприпасите защитата подчерта, че откритото количество, което се изчислява на база позволен брой за всяко едно оръжие, е далеч по-малко от позволеното в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Открити били 30 787 броя при позволен максимум от над 156 хиляди броя. В дома, където се съхранявало всичко многократно били правени проверки от службата за контрол на общоопасните средства, но нарушения не били открити.

Намерени гранати били сувенири – деактивирани и закупени от специализиран магазин. Помещението пък било скрито, защото в него Табаков пазел пари и ценности от кражба, твърди адвокатът му.

При обсъждане на влошеното здравословно състояние на обвиняемия, по искане на защитата и след преценка на съда, заседанието протече при частично закрити врати.

Според адвоката му, здравето на Сали Табаков се влошило и той се нуждаел от спешно специализирано лечение, което няма как да бъде осъществено в домашни условия, поради което и исканата от прокуратурата мярка се явявала неподходяща.

Представени бяха множество доказателства, подкрепящи поставена диагноза и нуждата от спешно лечение. Според адвоката на мъжа парична гаранция също не е подходяща мярка, тъй като по друго висящо наказателно производство всички банкови сметки на мъжа били блокирани от КПКОНПИ.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X