https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияИзтребители на Гърция, Румъния и България тренират в Безмер

Изтребители на Гърция, Румъния и България тренират в Безмер

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов днес откри съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2024“ в 22-ра авиационна база в село Безмер. ВВС на САЩ в Европа участват с шест самолета Ф-16 от състава на 31-во изтребително крило от авиобаза Авиано, Италия, за осигуряване развръщането на гостуващото формирование.

Тренировката се провежда от 11 юли до 9 август 2024 г. Участват сили и средства от формированията на Военновъздушните сили (ВВС) в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево, Сухопътните войски, Военновъздушните сили на Гърция, Румъния, на САЩ в Европа и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

Много съм радостен, че решенията на НАТО реално се намират в процес на практическо изпълнение. Това е доказателство, че Алиансът не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко онова, което се планира – плановете за отбрана, включително и на България, са осигурени с необходимите военни способности, за да защитават територията, каза пред журналисти министър Запрянов. Съвместимостта на действията при отработване на различни задачи е жизнено важна. Ние имаме сега МиГ-29, имаме Су-25 – с това ще воюваме, ако се наложи. Чакаме догодина да пристигне и новата ни бойна платформа Ф-16, коментира той. Служебният министър пожела догодина учението да бъде открито с български боен Ф-16 Блок 70.

“Такива учения са изключителна възможност да обменим тактики, техники и различни процедури, които използваме. По този начин си поставяме взаимно предизвикателства и ставаме по-добри”, заяви командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано, Италия бригаден генерал Тад Кларк. Той подчерта, че има дългогодишни традиции в тези съвместни учения. Според него придобиването на Ф-16 Блок 70 от страната ни е много важен етап в развитието на отношенията между България и САЩ. “Модификацията Блок 70 е много напреднала и очаквам с нетърпение да видя как ще се развие оперативната съвместимост между вашите МиГ-29 и тези самолети”, коментира генерал Кларк, цитиран от БТА.

ВВС на Република България участват със самолети Су-25 и МиГ-29, както и със ЗРК „2К12“ Куб (SA-6) от районите за постоянна дислокация. В един епизод от тренировката участие ще вземат и вертолети AS-532AL „Cougar” и Ми-24. Сухопътните войски ще участват със ЗКР 9К33 „Оса“(SA-8) от районите за постоянна дислокация.

До три транспортни самолета C-130 ще изпълняват полети и до 200 военнослужещи ще бъдат разположени на летище Безмер. Американските екипажи ще изпълняват задачите си по непосредствена авиационна поддръжка с инертни боеприпаси на Авиационния полигон на ВВС „Елена“. Насочването ще се осъществява от предни авионасочвачи от състава на Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия.

ВВС на Гърция ще вземат участие с до четири самолета Ф-16, а ВВС на Румъния – с до два самолета Ф-16. Всички те ще оперират във въздушното пространство на Република България, без кацане на територията на страната.

Днес ще се изпълнят опознавателни полети, както и полети за изпълнение на задачи по непосредствена авиационна поддръжка от екипажите от ВВС на САЩ, информираха от Министерството на отбраната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X