https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКметовете ще искат отсрочка за въвеждането на новия метод за изчисляване на...

Кметовете ще искат отсрочка за въвеждането на новия метод за изчисляване на такса смет

Кметовете ще искат отсрочка за въвеждането на новия метод за изчисляване на такса смет, който е на принципа замърсителят плаща.

От 1 януари 2025 г. таксата не трябва да се определя като процент от данъчната оценка, както е сега. Общините могат да избират от три варианта – торбички за боклук, които да се купуват от хората, плащане според броя на живеещите в един имот или на контейнер.

Кметовете обаче искат среща с трима министри – на финансите, екологията и електронното управление, защото не разполагали с точни данни за количествата битови отпадъци и това им пречело да направят разчетите. Новата методика ще доведе до по-голям размер на таксата, защото управлението на отпадъците също поскъпна, твърдят от сдружението на общините. И искат от държавата всички актуални данни колко хора живеят в един имот, постоянните адреси, а за заводите – за броя на работещите.

Друго искане на кметовете е новата методика да се въвежда поетапно и срокът 1 януари 2025 г. да се отмести назад. В противен случай ударът към бюджетите на хората и към общините ще е голям.

Не бягаме от въвеждането на принципа, че замърсителят плаща, това е справедливото, но въвеждането му изисква по-задълбочена и предварителна подготовка, посочват от сдружението на общините.

“В цялостната промяна на модела за управление на отпадъците ключово място заема разделното събиране. Дейността на организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки се финансира от продуктовите такси, заплащани от производителите. Договорите за разделно събиране сключват кметовете, но отчитането на дейността на организациите се извършва пред МОСВ.

Местната власт на практика е изведена от процеса на управление в сферата на разделното събиране на отпадъците, посочва кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на сдружението на общините.

Общините ще настояват всички заинтересовани страни да участват в смяната на модела, освен това се налагали и законодателни промени.

Кметовете настояват общо решение да се намери бързо. В противен случай ще има друг голям проблем – ако дадена община завърши календарната година без приета методология, според промените в законодателството, догодина няма да има и лев за сметоизвозване.

Досега се позволяваше да може да харчи толкова пари, колкото са били те през изтеклата година.

Проверка на “24 часа” показа, че градовете, в които е започнала подготовка за изчисляване на новата такса смет, се броят на пръстите на едната ръка.

В София е сформирана работна група за промяна на наредбата. Очаква се работата да продължи до есента, когато ще се направи и обществено обсъждане. В момента се правят изчисления, като е възможно да се въведат различни варианти в отделните райони.

Единият е в такива с големи жилищни сгради таксата да се изчислява според обема на контейнера и честотата на извозването, а в зони с преобладаващо еднофамилни къщи – чрез персонални кофи или торби.

Друг вариант е такса смет да се плаща спрямо обема и броя контейнери със смесен отпадък, извозени през годината. За блок с 8-9 етажа ще са нужни две кофи, които да се извозват 3 пъти седмично (Тук се отчита факта, че ще има насърчаване на разделното събиране). За по-ниски сгради ще трябва контейнер, извозван веднъж на три дни. Така таксата ще се начислява на база количеството боклук сумарно на блока или входа.

Възможно е такса смет да се плаща на човек. Тук проблемът е, че общината не знае в кой апартамент колко човека живеят. Направено е проучване в районните администрации за броя на адресните регистрации, които да използват. Освен това ще се ползват и домовите книги на входовете, където се води статистика за разходите на блока. Процесът ще се дигитализира.

Няколко са вариантите, които обмислят и в община Пловдив за такса смет. Една от идеите е хора в квартали, където има предимно къщи, да купуват чували с уникални баркодове по вид отпадък – хартия, стъкло или смесен битов.

В районите на града, където преобладават блокове и кооперации, се обсъжда вариант, при който контейнерите да се отварят с чип, който да се дава само на живеещите в съседните сгради. Така количеството отпадъци, извозено от един съд за смет, ще се разпределя на броя на хората, които имат достъп до него. Проблем пред тази идея обаче са живеещите в града без адресна регистрация.

На този етап обаче това са само идеи, върху които се работи. Окончателният механизъм за изчисляването на такса смет трябва да е готов през септември.

Стара Загора също готви своя методология за такса смет от догодина. “Работим сериозно, проучихме и чуждестранен опит. Сметките са много и когато станем готови, ще предложим на широко обсъждане предложението – както пред общинските съветници, така и пред гражданите”, коментира зам.-кметът Радостин Танев.

За градове като Бургас с население от 200 хил. жители най-удачният вариант за такса смет е по данъчната оценка на жилището, който действа и в момента, твърди пък зам.-кметът по финансите Станимир Апостолов. Морската община още не е решила кой метод да приложи, проиграват се различни варианти. Предположенията на Апостолов са, че най-вероятно новите правила, които трябва да влязат в сила от 1 януари догодина, ще бъдат отложени.

Приложим, но в по-малка степен за Бургас, бил и вариант да се плаща според броя на обитателите на жилището. Неприложим за голям град бил методът таксата да се начислява на кофа за боклук. Този вариант е удачен за Камено, където хората живеят в къщи и всички се знаят, обясни зам.-кметът.

И във Велико Търново все още не е избран методът, по който ще се изчислява такса смет.

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов смята, че всички възможни нови методики ще прехвърлят финансовата тежест от юридическите към физически лица, като таксата на човек може да скочи и 4 пъти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X