https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаМВР, ДАНС, НАП и прокуратурата бойкотираха комисията за "Исторически парк"

МВР, ДАНС, НАП и прокуратурата бойкотираха комисията за “Исторически парк”

Всички държавни институции, привикани днес в парламента, за да разкажат има ли нарушения в атракциона “Исторически парк” на Ивелин Михайлов, бойкотираха днешното заседание.

За днешното заседание бяха предвидени шест изслушвания – на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев, изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, на и.ф главен прокурор Борислав Сарафов, председателя на ДАНС Пламен Тончев, на Петър Джелепов – и.д заместник-председател на КФН, и журналиста Симон Милков.

Явиха се обаче само Милков и Петър Джелепов, както и друг журналист, желаещ да бъде изслушан.

От МВР вчера са изпратили писмо, в което уведомяват комисията, че служебният министър Калин Стоянов и главният секретар Димитър Кангалджиев не могат да присъстват поради неотложен ангажимент и предварително уговорена тристранна среща с Гърция и Турция за нелегалната миграция. По-рано днес Стоянов бе и в ямболското село Мамарчево, за да проследи гасенето на пожарите в района. Иначе заявяват готовност да се включат идната седмица. НАП са написали вчера, че изпълнителният им директор Румен Спецов отдавна има планирани служебни ангажименти, но се извинява, че не може да дойде, но изявява готовност да съдейства, като предостави писмени сведения.

От ДАНС пък са пратили писмо днес, в което пише, че председателят на агенцията Пламен Тончев е в отпуск.

Петър Джелепов от Комисията за финансов надзор разказа, че работата им по “Исторически парк” е започнала през май 2019 г., когато са постъпили журналистически въпроси и сигнал за дейността на дружеството и продажбата на акции, която е в нарушение на закона. От КФН са проверили “общодостъпна информация”, т.е ютюб видеа на фирмата на Михайлов “Тогедър”, в които се рекламира продажбата на акции. Експерти от КФН са присъствали и на среща с инвестиционни предложения, проведена в Стара Загора, но тогава не установили нарушения. В последствие КФН са заключили, че има нарушения в начина на предлагане на ценни книжа, както и че е възможно да се предоставя подвеждаща информация на акционерите, че парите им отиват за довършване на парка, както и че имат съмнения за имотни облаги.

Джелепов изброи и цени на акциите – пакет от 200 акции през 2017 г. е струвал 20 000 лева, а през 2019 г. – 50 000 лв. Публично Ивелин Михайлов се е хвалил, че има над 1000 акционери, но в Търговския регистър са само трима. “Предположенията на комисията са, че последващите продажби на акции са последваща продажба на вече съществуващи акции, т.е не се увеличава капитала на дружеството”, каза Джелепов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X