https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИлинден е, почитаме Св. пророк Илия Гръмовержец

Илинден е, почитаме Св. пророк Илия Гръмовержец

На днешния ден православните християни почитат св. пророк Илия, който се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Бил е ревностен защитник на християнската вяра. Името Илия означава крепост Господня. Според едно от вярванията след смъртта си Илия се възнесъл на небето в златна колесница, теглена от четири коня. Там горе той преследва ламята, която пасе житата. Хвърля по нея огнени стрели, от които се получават гръмотевиците и светкавиците. Когато пък има светкавица без гръм се смята, че това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата на свети Илия.

Народните вярвания са, че свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Затова го наричат и Гръмовержец. Според поверията, когато на Илинден прогърми, орехите ще бъдат шупливи, а лешниците празни. Виното обаче ще е добро. На днешния ден не се работи. Прави се курбан от най-стария петел и се изпича погача. Пеят се песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Близо 1600 са русенците, които празнуват имен ден на 20 юли, деня в който почитаме „гръмовержеца“ св. Илия. Това показва справка в отдел „Гражданско състояние” на Община Русе. Точният брой на празнуващите е 1589.

Както следва да се очаква най-много – 622 са русенците, кръстени на името на пророка. 494 души са наречени Илиян, дамите, носещи името Илияна са 244, Илина – 41, Илин – 9, Илинка – 16, Илчо – 11, Илко – 87 и Илка – 65.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X