https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПророк Илия е покровител на пивоварите - първата пивоварна е открита в...

Пророк Илия е покровител на пивоварите – първата пивоварна е открита в Русе

На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник. Денят не е избран случайно, тъй като пророк Илия е покровител на родните пивовари.

По стара българска традиция на Илинден се приготвя пиво, от което човек не се напива. А пророк Илия е избран за покровител на пивоварите от игумена на Бачковския манастир епископ Наум.

Българските пивовари празнуват своя професионален празник навръх Илинден, тъй като преди 20 години в Бачковската обител тогавашният игумен дядо Наум е кръстил пивоварната индустрия в името на св. Илия.

На територията на България бира се произвежда от хилядолетия, а преди около 150 години започва и промишленото производство на напитката.

Преди около 140 години в Русе, първо в пивоварната „Св. Петка“ и по-късно в „Хаберман“, започва и промишленото производство на напитката.

Към днешна дата в България се произвеждат десетки видове бира, но най-предпочитана е светлата. Днес се отбелязва и 25 години от създаването на Съюза на пивоварите у нас и 135 години българска пивоварна индустрия.

По стара българска традиция, на Илинден се приготвя пиво, от което човек не се напива, а пророк Илия е избран за покровител на пивоварите от игумена на Бачковския манастир епископ Наум.

Въпреки огромното разнообразие от вносни продукти, българите продължават да предпочитат произведеното у нас пиво. Днес консумацията на пиво на глава от населението е 72 литра или 218 чаши на човек.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X