https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария подписа договор за проучване на енергиен коридор Изток-Запад

България подписа договор за проучване на енергиен коридор Изток-Запад

България подписа договор между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Финансирането е на стойност 1,5 млн. долара.

В Гранитната зала на Министерския съвет се проведе церемония по подписването на договора, който ще предостави електроенергия на пет държави в Югозападна Европа.

Премиерът и американския посланик оцениха документа като част от стратегическото сътрудничество между България и САЩ.

„Това предпроектно проучване ще постави основите да се открият все по-големи възможности за износ на електроенергия към Гърция, Македония, Черна гора и по-нататък на Косово и вероятно Италия. Това ще бъде една прекрасна възможност да увеличим нашето сътрудничество и ще помогне на България да посрещне целите на своето зелено бъдеще“, коментира посланикът на САЩ Кенет Мертен.

„Ще бъдат анализирани и плановете на две нови централи на язовирите Батак и Доспат и всичко това е ключово за подобряване на енергийната сигурност в целия регион. За нас ангажирането на институция от този ранг е лакмус за перспективността на проектите, по които работим заедно“, заяви премиерът Димитър Главчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X