https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЦърквата почита Св. Мария Магдалина

Църквата почита Св. Мария Магдалина

На днешния ден Българската православната църква почита Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалина.

Мария Магдалина е една от най-тайнствените личности на Евангелието. Според редица богослови тя е тайната невеста на Христос, тъй като по древната еврейска традиция брачният съюз бил задължителен за всеки мъж, а безбрачието се осъждало от обществото. Особено строго се отнасяли хората към „равви“ – човекът, избрал пътя на религиозното обучение, а именно по него вървял Христос.

Представата си за нея хората имат от картините на библейска тематика. На тях, като правило, тя е изобразена като полусъблечена, разкайваща се грешница с прекрасни дълги коси, с които тя, според Новия завет, изтрива краката на Исус. В богословските енциклопедии за нея пише: “Мария Магдалина е жена-мироносица, родом от град Магдала. Водела разпътен живот и Христос със своите проповеди я обърнал към нов живот и я направил най-предана своя последователка. Мария Магдалина става първата свидетелка на Възкресението, след възкресението си Христос се явил първо на нея.”

Мария Магдалина е най-известната жена на света след Дева Мария. В продължение на столетия нейното изображение се появява навсякъде – от средновековните фрески до съвременни филми и дори песни. Но нейната слава не е за завиждане. Дори и в Оксфордския речник думата „Магдалина“ се превежда в значението на „разкаяла се блудница“.

В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Причината от времето на средновековието Мария Магдалина да се счита за една от най-недостойните жени в Новия завет е отъждествяването й от някои богослови с безименна грешница в Евангелието от Лука.

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X