https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен

Президентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, те го върнаха неизпълнен

Буквално за секунди акад. Николай Денков отново бе премиер, но веднага се отказа от тази възможност и върна на президента Румен Радев неизпълнен мандата за съставяне на правителство.

“Продължаваме промяната-Демократична България”, които след разпада в ДПС станаха втората по големина парламентарна сила и получиха втория шанс за съставяне на кабинет в този мандат официално се отказаха.

Николай Денков и Кирил Петков, Божидар Божанов и Людмила Илиева дойдоха на “Дондуков” 2, за да вземат и върнат мандата, връчен им от президента Румен Радев. Те закъсняха с 5 минути за процедурата.

Благодаря, че ни дадохте възможност да проверим дали има мнозинство в това НС. Отговорът както очаквахме, е , че това няма да се случи. Няма да променим нашия подход, каза Денков.

Двете формации в коалицията първоначално имаха коренно различна идея какво да се прави с евентуален техен мандат – ПП искаха да се върне веднага, ДБ изразиха готовност за преговори за технически или програмен кабинет. Изненадващото им превръщане във втора по големина политическа сила промени ситуацията и те излязоха с компромисен вариант – предложиха декларация със 7 приоритетни закона, основно свързани с антикорупционно законодателство. С документа те се надяваха парламентарна подкрепа и поискаха Радев да отложи връчването на мандата с 3 месеца – за да се гарантира приемането им.

ГЕРБ, “Възраждане”, БСП и ИТН се отзоваха на разговорите, но декларираха, че декларацията не е достатъчна и подкрепа за кабинет няма да има. Затова и ПП-ДБ обявиха, че юе върнат мандата веднага щом го получат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X