https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРъката на Мария Магдалина е като жива

Ръката на Мария Магдалина е като жива

На 22 юли светата църква почита паметта на най-спорната жена в историята – Мария Магдалина. За едни е блудница, за други светица. Първата жена, на която възкръсналият Христос се явява от мъртвите, за да съобщи за възкресението си.

Наричат я обладана от демони жена, проститутка и съпруга на Исус: Историята на Мария Магдалина е писана и пренаписвана безброй пъти през 2000-те години, откакто тя е последователка на Исус от Назарет.

Тя може би е една от най-разпознаваемите фигури в Библията, но много неща за Мария Магдалина остават забулени в мистерия.

В светогорския манастир „Симонопетра” се пази нетленната лява ръка на светата равноапостолна Мария Магдалина. Светинята се излага за поклонение върху една възглавничка от червено кадифе.

Светата ръка на Мария Магдалина прави чудеса. Тя е нетленна, кожата по нея е запазена, могат да се видят дори и сухожилията. Тя е топла, с нормалната температура на човешкото тяло, и излъчва благоухание. Закрилата на светицата избавила манастира от горски пожари и други природни бедствия.

Мнозина вярват, че светицата закриля обителта от Небесата. По принцип всички манастири на Света гора имат частици от спътницата на Христос, в това число и българският „Зограф“. Но само в „Симонопетра” и Йерусалим се пази толкова голяма част от мощите на тази библейска героиня. Ръката й се пази в олтара на съборния храм „Рождество Христово“ и се изнася за поклонение, когато се съберат повече миряни.

Преди време дошъл поклонник, който целунал ръката, но не усетил тя да е топла, а всички негови приятели почувствали топлината на светинята, щом се докоснали до нея. Това много потиснало човека и през целия ден той не спрял да мисли за отказаното му чудо. Накрая се обърнал към монасите, които го посъветвали да се изповяда и да се помоли на Света Мария Магдалена, след което отново да се поклони пред нетленната й ръка. В деня след изповедта поклонникът отново се поклонил и целунал ръката на светицата. Този път усетил силна топлина и благоухание да се излъчват от нея. Със сълзи на очите християнинът благодарил.

Интересна е и друга история, свързана с ръката на Мария Магдалена. На вечно топлата светиня има малка рана. Тя се появила, след като руски монах в началото на 20 век, когато целунал нетленната ръка, тайно отхапал мъничко парченце, което държал скрито между зъбите си „

Когато човек успее да стигне до манастира „Симонопетра“, разбира какво са имали предвид хронистите, говорещи за Великата атонска пустиня. Този непристъпен исполин е кацнал високо в скалите, сякаш пренесен на гръб от митичния герой Крали Марко. Пътуването до него е вълнуващо, но може да бъде и много опасно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X