https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиДетето, подало сигнала за инцидента в Стара планина, е действало изключително смело,...

Детето, подало сигнала за инцидента в Стара планина, е действало изключително смело, заявиха военните

Екипажът на хеликоптер “Кугър”, участвал в спасителната акция в Стара планина, даде брифинг пред медиите. Членовете на екипажа обясниха, че детето, подало сигнал за инцидента, при който други двама души бяха ударени от мълния, е действало адекватно и е проявило изключителна смелост през четирите часа, които е прекарало в планината.

“Изключителна смелост – четири часа само, действало е изключително адекватно, изпълнявало е всичко – не знаем дали това са инструкции от хората, с които е поддържало контакт или е научено, но наистина страхотно самообладание”.

Детето е подало сигнал към 112 около 1:30 следобед. Военните обясниха, че лошото време е забавило изпълнението на полета.

“Полетът трая 25 минути. Имахме разрешение да тръгнем, но времето беше много лошо и не позволяваше минаване на района между нас и Балкана – той беше закрит в облаци. Успяхме да минем между двете бури. Детето около 4 часа е стояло в тези условия”.

Спасител от Планинската спасителна служба също е помогнал в изпълнението на мисията:

“Благодарност на хората от ПСС за бързите им действия, те винаги са адекватни и ни помагат много. Реално те двамата с детенцето просто са действали, бяха клекнали доста ниско, за да не ги събори струята”.

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, то е настанено в университетската болница “Свети Георги” в Пловдив. Баща му и 11-годишната му сестричка, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс да оцелеят, коментира пред БНТ Красен Георгиев от Планинската спасителна служба.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X