https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБългария пак се размина с нови влакове

България пак се размина с нови влакове

Такива двуетажни влакове обещаваше да достави полското подразделение на „Щадлер“. Шефовете на компанията дори подариха малко влакче на транспортния министър Георги Гвоздейков при подписването на договора, но сега се отказват от него.

България за пореден път се размина с купуването на нови влакове и е напът да загуби около 3 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост.

В сряда стана ясно, че полското подразделение на швейцарската „Щадлер“ (Stadler) е уведомило официално Министерството на транспорта и съобщенията, че се отказва от доставката на 7 двуетажни влака (300 млн. лв.) и 35 мотрисни влака (642.5 млн. лв.).

Новината съобщи лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев на страницата си във Фейсбук в сряда. По-късно от ведомството на министър Георги Гвоздейков потвърдиха информацията пред Mediapool. Оттам посочват, че в хода на преговорите между Министерството на транспорта и „Щадлер“ са били положени много усилия за постигане на взаимноизгодни решения, в рамките на закона.

„От страна на “Щадлер“ се поставиха ултимативни изисквания, променящи дори обхвата на договора, като същите излизаха далеч от рамката на несъществените изменения, което само по себе си е недопустимо съгласно Закона за обществените поръчки. Това е причината същите да не бъдат приети от страна на Министерството. Решението на компанията да прекрати вече сключен договор за доставка, както и да се оттегли от процедура – и двете с огромен национален и обществен интерес, не отговаря на добрите търговски взаимоотношения“, коментира Георги Гвоздейков, цитиран от пресцентъра на ведомството му.

Той допълва, че е в непрекъснат диалог с Европейската комисия и ще положи максимум усилия, за да бъде реализирана в цялост и в срок реформата в железопътния сектор, заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.

България вече пропусна възможността да договори 20 „пуш-пул“ влака за 1.2 милиарда лева, които щяха да се използват за превоз на пътници на дълги рзстяния до Бургас, Варна и Русе.

Така от общо четирите обществени поръчки за покупка на нов подвижен състав за държавните железници с пари по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябваше да пристигнат до средата на 2026 г., единствено ще бъде изпълнена половин поръчка за доставката на 9 маневрени локомотива.

Провалът с доставката на нови влакове за българските железници беше предизвестен, след като в продължение на три години всяко следващо првителство прекратяваше поръчките и променяше условията по тях. В същото време извиваха ръцете на производителите да направят влаковете за рекордно кратки срокове с редица екстри, за да се вместят в зададения срок от Брюксел.

Сега в опит да спаси доставката на влаковете от транспортното министерство обявиха, че полската компания „Песа“ (Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA) ще замени „Щадлер“ като изпълнител за доставката на 35 мотрисни влака, без да е ясно дали предложението им ще бъде прието.

„Щадлер“ беше обявена за победител в обществената поръчка за 35 мотрсни влака с прогнозна стйност 1.1 милиарда лева. Тя беше предпочетена пред останалите трима кандидати заради ниска цена, която предложи – 642.5 млн. лв., и срока за доставка от 28 месеца. По този начин се изпълняваше изискването влаковете да пристигнат до средата на 2026 г., за да не бъдат изгубени европейските пари.

Тази информация беше съобщена от транспортното министерство на 26 юни, но още тогава е било ясно, че „Щадлер“ няма да се справи с изпълнението на поръчката и до подписавеното на договор така и не се стигна. Това е видно от публикуваните документи в регистъра за обществените поръчки. Няколко дни преди това „Щадлер“ все още не е внесла гаранцията по договора за доставка на 7 двуетажни влака и с анекс е удължено неговото изпълнение.

От съобщението на транспортното министерство не става ясно защо сега е предпочетена офертата на полската „Песа“ пред тази на чешката „Шкода“ за доставката на 35-те мотрисни влака. „Шкода“ даде цена от 768.9 млн. лв., но срокът им за доставката на влаковете беше след 2026 г.

Това най-вероятно е причината транспортното министерство да предпочете офертата на полската „Песа“ от 840 млн. лв. Няма официална информация обаче в какъв срок тя ще достави влаковете и въобще дали ще се съгласи да подпише договор за изпълнение на поръчката предвид кратките срокове. „Песа“ е позната на българския пазар с трамваите, които се движат по софийските улици.

И ако за 35-те мотрисни влака транспортното министерство има някакъв спасителен план, то за доставката на 7 двуетажни влака очевидно няма.

Договорът между Министерството на транспорта и „Щадлер“ за 7-те двуетажните влакове за над 300 млн. лв. беше подписан на 26 април 2024 г.

През юни се появиха спекулации, че „Щадлер“ има сериозни финансови затруднения и не може за внесе гарнцията за изпълнение по договора. Вместо още тогава той да бъде прекратен, на 20 юни е сключен анекс, с който се удължава срокът за внасяне на гаранцията от 30 на 52 дни. Променя се и началната дата на договора от 26 април на 20 юни 2024 г., както и крайният срок за изпълнение – до 27 юли 2026 г. Това става ясно от публикуваните документи в регистъра на обществните поръчки.

Крайният срок за подаване на банковата гаранция от „Щадлер“ изтече на 22 юли 2024 г. и до този момент тя не е предоставена. Това е още едно потвърждение за отказа на компанията да изпълни възложения ѝ договор, се казва в съобщението на транспортното министерство.

Полската компания е уведомила официално транспортното министерство, че се отказва от изпълнението на договора. В него не са предвидени никакви неустойки за „Щадлер“ от отказа, но пък България е загубила ценно време и изпълнението на тази поръчка вече на практика е невъзможно.

В прессъобщението на транспортното министерство не е посочено какви са плановете на министър Гвоздейков за спасяването на тези средства.

България вече пропусна възможността да договори 20 пуш-пул влака за 1.2 милиарда лева, които щяха да се използват за превоз на пътници на дълги разстония до Варна, Бургас и Русе. Това стана ясно още през април, когато поръчката за доставката им беше прекратена за втори път.

В края на юни министър Гвоздейков каза, че се водят преговори с Европейската комисия да бъде заменен типът на влаковете с такъв, който да бъде произведен в по-кратки срокове. До момента обаче няма положителна развръзка, а след фиаското с „Щадлер“ едва ли скоро ще има такава.

Така от четирите обществени поръчки за нов подвижен състав за около 3 милиарда лева по ПВУ, които се точат вече трета година, има само половин поръчка, приключена с подписване на договор.

Той е възложен на русенската компания „Експрес Сервиз“ през февруари 2024 г. Тя трябва да достави 9 електрически маневрени локомотива за над 10.5 млн. лв. без ДДС. Неотдавна Георги Гвоздейков съобщи, че първият локомотив вече е готов.

Това беше само едната от двете обособени позиции по обществената поръчка. Другата беше прекратена, след като единственият кандидат „Консорциум 9 Шънтър“ беше отстранен. В обединението влизаха фирмите „Фосло ролинг сток“ и „Си Ар Ар Си Джудджоу Локомотив Ко“ ООД. Оттогава не е пусната нова процедура за доставката на останалите 9 локомотива за частично електрифицираните депа. Очевидно транспортното министерство се е отказало от тях.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X