https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдраве7 признака, че може да сте изложени на риск от сърдечен удар

7 признака, че може да сте изложени на риск от сърдечен удар

Човек върви по улицата, чувствайки се напълно нормално – когато внезапно се хваща за гърдите и припада. Така обикновено изглеждат сърдечните удари при мъжете във филмите, но в реалния живот не винаги е така.

Въпреки че сърдечните удари могат да настъпят без никакво предупреждение, този сценарий е много по-рядък, отколкото си мислите. Обичайно инфарктите са съпроводени от предупредителни знаци.

„Повечето пациенти имат симптоми преди сърдечните си удари”, казва лекарят Джеймс Парк от Тексас и допълва, че просто понякога мъжете пренебрегват симптомите или ги приписват на някаква друга болест.

Въпреки че вероятно си мислите, че сте доста здрави, сърдечно-съдовите проблеми са много по-чести, отколкото си мислите. Ето седем неочаквани сигнали, за които да следите, както и какво трябва да направите, ако ги имате.

Признак за потенциален инфаркт: Физически сте изтощени

Ако вашите ежедневни задачи или тренировки внезапно изглеждат необичайно трудни – или сте твърде изтощени, за да изпълнявате напълно нормалните си ангажименти, време е да посетите лекаря, казва експертът Робърт Сегал.

Чувството за допълнителна умора може да сигнализира за слабост на лявата камера на сърцето ви, основният мускул, отговорен за изпомпването на кръвта от сърцето към останалата част от тялото, казва Сегал. Ако спре да работи, сърцето не може да изпомпва правилно, което може да доведе до инфаркт.

И ако лявата камера не изпомпва толкова силно, колкото би трябвало, сърцето ви може да не е в състояние да циркулира достатъчно кръв в тялото ви или да се напълни правилно със свежа кръв между ударите на сърцето. За да компенсира, тялото отклонява кръвта от мускулите и я изпраща към по-жизненоважни органи като сърцето и мозъка, според Американската сърдечна асоциация . Това ще ви остави изтощени – дори след сън, тъй като тъканите ви не получават достатъчно свежа, наситена с кислород кръв.

Признак за потенциален сърдечен удар: ерекцията ви отслабва

Ерекциите възникват, когато повече кръв се влива в пениса ви, което го прави твърд. Но ако тези кръвоносни съдове са повредени, кръвта тече по-малко свободно, което означава, че е по-малко вероятно да получите ерекция или да поддържате ерекция, когато сте възбудени. Това е основната причина за еректилната дисфункция .

Както обяснява Сегал, ако кръвоносните ви съдове там долу не са добре, има голям шанс тези близо до сърцето ви също да бъдат увредени.

Основна причина за това увреждане на кръвоносните съдове е натрупването на плака. Когато това се случи в съдовете на сърцето ви, може да сте изложени на риск от сърдечен удар, казва той.

Да имате еднократен проблем с ерекцията вероятно не е голяма работа – може просто да означава, че сте уморени или стресирани. Но ако проблемът продължава след няколко опита в леглото, това може да е знак за нещо по-сериозно.

Признак за потенциален сърдечен удар: Вашият крак или бедро се схваща, когато ходите

Усещане за спазми или парене в прасците, което бавно се придвижва към бедрата, може да е лоша новина. Това е често срещан признак на заболяване на периферните артерии – стесняване на артериите, което ограничава притока на кръв към крайниците, стомаха и главата.

Този дискомфорт се причинява, когато през краката ви не тече достатъчно кръв. „Повечето пациенти ще признаят, че не са в състояние да изминат нормални разстояния без симптоми или че трябва да спрат за почивка, преди да могат да вървят отново без симптоми”, казва Парк.

Този дискомфорт може да означава, че сърцето ви също е изложено на риск от потенциални проблеми. Натрупването на плака, което допринася за стесняването на артериите в крайниците ви, може да се появи и в артериите на сърцето ви.

И това натрупване може значително да увеличи риска от инфаркт, казва Парк.

Признак за потенциален инфаркт: Имате сериозен проблем с хъркането

Тежко хъркане, събуждането с недостиг на въздух или чувството на умора, въпреки че си лягате в разумно време, може да са признаци, че имате сънна апнея, нарушение на съня, характеризиращо се с паузи в дишането. И ако не се лекува, може да увеличи шанса ви за сърдечен удар.

Тези паузи в дишането могат сериозно да стресират тялото ви, да повишат кръвното ви налягане, да накарат сърцето ви да бие неправилно и да повишат риска от сърдечни заболявания, казва Сегал. И всички тези неща могат да направят един сърдечен удар по-вероятен.

Признак за потенциален инфаркт: Повръща ви се

Понякога гаденето, лошото храносмилане или усещането за „оригване”, което не изчезва, е просто признак на стомашна болест Но също така може да сигнализира за проблем със сърцето ви.

„Нервната система понякога обърква сигналите, идващи от различни части на тялото”, казва Парк. Нервите във вашия стомашно-чревен тракт са тясно преплетени с нервите от сърцето. В резултат на това проблем, който може да се заражда в сърцето ви, понякога може да се пренесе като стомашен дискомфорт, обяснява той.

Все пак има начин да различите стомашната болест от нещо по-сериозно. Обикновено гаденето, причинено от предстоящ инфаркт, ще се влоши с физическо натоварване и ще отшуми, когато си починете.

Признак за потенциален инфаркт: Чувствате се странно тревожни

Проучванията показват, че жените с тревожност са по-склонни да имат намален приток на кръв към сърцето в сравнение с тези без тревожност. И въпреки че същото не е доказано за мъжете, все пак е важно за представителите на силния пол да обмислят връзката между тревожността и риска от инфаркт, предупреждава Сегал.

Това е така, защото много симптоми на тревожност – като болка в гърдите, задух и сърцебиене – също са признаци на сърдечен удар, особено ако не се справяте със стресова ситуация, която обикновено може да причини тези видове симптоми.

„Това може потенциално да прикрие сърдечните проблеми при много пациенти и да доведе до значително забавяне на диагностиката и лечението”, обяснява Сегал.

Тревожността също може да натовари допълнително сърцето ви. Това е така, защото усещането за напрежение кара кръвоносните ви съдове да се свиват и ускорява сърдечната честота, което може да предизвика сърдечен удар, казва Сегал.

Признаци на сърдечни проблеми: Чувствате се подути

Подуването е често срещано – особено след ядене на супер солена храна – но може да бъде причинено и от сърдечна недостатъчност. Това е така, защото сърцето е твърде слабо, за да изпомпва правилно кръвта през тялото, което води до натрупване на течности в цялото тяло.

Обикновено ще забележите подуване на краката, глезените, краката или стомаха, според Американската сърдечна асоциация . Може дори неочаквано да напълнеете или да забележите, че обувките ви са тесни. Ако внезапно се подуете и това състояние не се подобрява, може би е време да посетите лекар.

Какво да направите, ако получите симптоми на инфаркт

За разлика от класическата смазваща болка в гърдите, тези симптоми не гарантират, че сърцето ви е в непосредствена опасност. Но те могат да показват, че проблемите може да се задават, така че си уговорете час за преглед при вашия лекар възможно най-скоро.

„Ако имате симптоми, слушайте тялото си и го прегледайте”, казва Парк.

Ако вашият лекар подозира, че може да се задава сърдечен удар, той може да препоръча ЕКГ тест, който измерва електрическата активност на сърцето и показва дали сърцето ви е увредено. Той може също така да поиска коронарна ангиограма, която открива запушвания в артериите ви.

Разбира се, най-добрият начин за предотвратяване на инфаркт е подобряване на цялостното здраве чрез понижаване на високото кръвно налягане, поддържане на нормално телесно тегло и въздържане от тютюнопушене.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X