https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБългарка от Швейцария вдъхновява деца от Русе по художествена керамика

Българка от Швейцария вдъхновява деца от Русе по художествена керамика

Българка от Швейцария обучава деца от Русе по художествена керамика. Интересни летни занимания за деца организира задругата на майсторите в Русе. В продължение на два дни малките изучаваха тайните на художествената керамика. Разкри им ги Кремена Корабова, която живее и работи в Швейцария.

Кремена Корабова е учила керамика в Троян. Член е на Дунавската задруга, където е работила 6 години. Въпреки че от 30 години е в Швейцария, често се връща в България. Във Фрибург, близо до Берн, където живее, преподава керамика на деца в училище за извънкласни форми. Те са изключително популярни и подкрепяни.

“Така община Фрибург финансира общо около 25 извънкласни форми, сред които кино, театър, цирк, музика, фотография и други”, заяви Кремена Корабова.

“А в Дунавската задруга на майсторите децата започнаха с рисуване на проекти и основни понятия от керамиката. Например шликер – разредена с вода глина, която служи като лепило. Или техника на шнурчетата – един от 10-ината начини за изграждане на съд. Разбраха и колко специално нещо е глината, която бе донесена чак от Троян”.

Децата се забавляваха и разбраха колко безкрайни възможности за творчество дава глината. Изработените и украсени от тях съдове се изпичат в пещите на русенска фирма, за да се превърнат в истинска керамика.

Всеки получава като подарък това, което е сътворил със собствените си ръце.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X