https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЦяла нощ продължиха взривовете в склада в Елин Пелин, периметърът остава отцепен

Цяла нощ продължиха взривовете в склада в Елин Пелин, периметърът остава отцепен

Взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин продължиха цяла нощ, споделят жителите на Елин Пелин и околните населени места в социалните мрежи.

Припомняме, че сигналът за тежката обстановка в склада за фойерверки край Елин Пелин е бил получен около 18:30 вчера. Към мястото веднага бяха изпратени екипи на пожарната, “Пътна полиция” и Спешна помощ.

На място в Елин Пелин пристигнаха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар Димитър Кангалджиев. По-късно към тях се присъедини и служебният министър-председател Димитър Главчев.

Компетентните органи незабавно предприеха спешни действия по обезпечаването сигурността на гражданите. От община Елин Пелин обявиха и частично бедствено положение за град Елин Пелин, село Гара Елин Пелин и село Нови хан.

От системата за предварително известяване BG-ALERT изпратиха предупреждения до живущите в близост до взривовете незабавно да се евакуират. На тези призиви кметът на община Елин Пелин отговори с призив “Хората да си останат по домовете”.

По първоначални данни обаче двама души са в тежко състояние и са били откарани в “Пирогов” с опасност за живота. Те са били настанени в реанимация, където докторите се борят за живота им.

Пострадалите са мъж и жена. От лечебното заведение съобщиха, че жената е с 85% изгаряния, докато мъжът с 35%. Вътрешният министър обаче заяви, че към момента МВР не може да каже колко хора е имало вътре в складовете.

Заради усложняването на обстановката обаче от Министерството на отбраната изпратиха тежка техника. Военни джипове влязоха на терен, за да изведат хората, които евентуално са останали в периметъра на склада. Джиповете са бронирани тип “пустинна котка”, вътре са началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и директорът на служба Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров.

Собственикът на фирмата, в чиито складове се случи трагичния инцидент, Емил Йорданов заяви пред медиите, че няма повече информация на какво се дължи инцидентът и че се опитва да се свърже с пострадалите си колеги.

Малко по-късно вътрешният министър съобщи пред медиите, че фирмата “Енигма”, чиято собственост са складовете няма констатирани нарушения. Той обаче обяви, че на място е пристигнал и самият собственик, който е издирвал своя син, който според думите на министъра най-вероятно е бил вътре в складовете.

Кметът на община Елин Пелин съобщи пред NOVA, че взривовете постепенно намаляват. Той похвали държавните институции за бързата им реакция, която определи като “навременна” и “адекватна”.

Въпреки това обаче периметърът остава отцепен, със специален режим на движението. Взривове все още се чуват в околността, а хората остават притеснени за замърсяването на въздуха и повишаването на фините прахове частици. На място бе изпратена измервателна станция от Столична община, чиито първи данни за състоянието на въздуха се очаква да бъдат получени скоро.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X