https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиУчастничка в схема за платено кръводаряване в Русе получи условна присъда

Участничка в схема за платено кръводаряване в Русе получи условна присъда

Окръжна прокуратура – Русе започна досъдебно производство във връзка с разследване на престъпна схема, свързана с незаконно набиране на кръводарители в града. Според информацията, предоставена от прокуратурата, трима души – Н.Н. на 26 години, Р.Х. на 30 години и М.И. на 46 години – са обвинени в извършването на множество престъпления в периода май – октомври 2023 година.

Според разследването, обвиняемите са набирали хора в затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, с цел да „дарят“ кръв срещу парична сума. На пострадалите лица било обещавано заплащане, като в крайна сметка са установени над 15 такива „дарители“. Престъпната дейност се е осъществявала на територията на Центъра за трансфузионна хематология в Русе, където обвиняемите са пребивавали ежедневно.

Освен това, обвиняемите предлагали на роднини на пациенти „съдействие“ за набавяне на необходимото им количество кръв срещу сума от 300 до 600 лева за една банка. В случай на съгласие от страна на роднините, обвиняемите осигурявали донор, който получавал малка част от заплатената сума.

От домовете на Н.Н., Р.Х. и М.И. са иззети множество писмени доказателства, включително данни за кръвногруповата принадлежност на лицата, телефонни номера, адреси и платени суми, както и други документи, свързани с кръводаряването. Иззети са също така мобилни телефони и СИМ карти.

Състав на Окръжен съд – Русе вече е вписал споразумение между защитника на М.И. и прокуратурата. За всяко от престъпленията, извършени от обвиняемите, се определя наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца, глоба в размер на 200 лева и още едно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 4 месеца. Определено е общо наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага за срок от 4 години по реда на чл. 66 от НК.

Интересен епизод в тази история е, че на 9 ноември 2020 година М.И. е била заловена с високорискови наркотични вещества, което се счита за маловажно престъпление по чл. 354а ал.5 вр.ал.3 т.1 от НК.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X