https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияС близо градус се е повишила средната температура в България за последните...

С близо градус се е повишила средната температура в България за последните 30 години

С близо градус се е повишила средната температура в България за последните 30 години. Според министъра на екологията жегите водят до опасност от засушаване в различни части на страната. Възможно ли е все по-често да оставаме без вода и ще се превърне ли България в страна с тропичен климат?

„Средната температура в България през последните години, след 1991 г., се е повишила с около 0,8 градуса спрямо предишния 30-годишен период. Много е”, коментира доц. Лилия Бочева, директор на департамент „Метеорология“ в НИМХ.

За сравнение – преди 1991 г. средната годишна температура е била под 11 градуса.

„Бях в Приморско, където се оказа, че един от дървесните видове, които са най-разпространени в градините на хората и по улиците, са палми“, каза още Бочева.

„Естествената растителност е тази, които ще определи кога ние сме преминали в друг климатичен пояс“, обясни климатологът Симеон Матев.

По думите му вече няма разлика в климата между Южна България и Северна Гърция.

„Ако преди 30 години София се славеше със своето хладно и дъждовно лято, то сега кара лятото на Пловдив, Пловдив кара лятото на Сандански и така отиваме на юг с по 100-200 километра“, обясни специалистът.

Оказва се, че преходът към нов климатичен пояс крие рискове не само от наводнения и пожари, но и от засушаване.

„Бих могъл да посоча цялата Североизточна България, както и басейнът на река Тунджа. Там е изключително сухо, както и целият Черноморски басейн. Това засушаване поставя под пряка заплаха цялото население на тези територии”, смята министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Под прицел на климатичните промени е и биоразнообразието.

„При сериозни промени като нищо може да има изчезване на видове или появата на нови“, обясни акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X