https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСъдът пак оправда Марешки по случая с юмрука срещу Костадин Костадинов

Съдът пак оправда Марешки по случая с юмрука срещу Костадин Костадинов

И на втора инстанция (Апелативен съд – Бургас) Веселин Марешки, известният бизнесмен и лидер на политическа партия “Воля”, която изчезна от години от активния политически живот в страната, е оправдан по случая, при който беше задържан, защото е нанесъл удар с юмрук в лицето на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. По онова време Костадинов беше общински съветник във Варна.

Спорът беше отпреди 10 години и касаеше въпроса кой може да наеме пицария “Ред хот” на ул. “Студентска” в морската ни столица. А решението на втората инстанция е същото както и на първата – оправдателна присъда за Марешки.

По същество това дело не е заради удара срещу Костадинов, а по обвинение, че Марешки опитал да изнуди държащия пицарията Асен Миланов да му плаща 10 000 лева всеки месец и го заплашил, че в противен случай ще нанесе щети на имуществото му. Самият Марешки при случая твърдеше, че защитавал интересите на съпругата на Миланов – но в документите по делото е посочено, че лидерът на “Воля” е отрекъл да има близки отношения с Миланов и и жена му. Жената също е оправдана, че искала да изнуди мъжа си да ѝ плаща по 10 000 лева месечно. Защо – липсва “състав на осъществено престъпление”.

Прави впечатление следното в решението: “(…) в обвинителния акт няма каквито и да е факти за отправени заплахи към свид. М. (бел. ред. – Миланов), в който и да е момент, с каквато и да е цел, в това число с инкриминираната (бел. ред. – съпругата) – да го принуди да ѝ заплаща ежемесечно сумата от 10 000 лв. Подсъдимата не може да отговаря за думите на подс. М. (бел. ред. – Марешки), тъй като отсъстват обвинителни факти да е имало съгласуваност на волите на двамата подсъдими за такава специална цел – принуждаване на свид. М. да заплаща 10 000 лв. за терасата пред заведението “Ред хот пица”.

На първа инстанция съдът не удовлетвори и граждански иск на Миланов срещу съпругата му и Марешки за солидарно заплащане на сумата от 40 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, заедно с лихва. Отхвърлен беше и иск за сумата от 14 838,37 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното ѝ изплащане. Втората инстанция потвърждава решението на първата – в срок от 15 дни решението (54 страници) може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X