https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСъюзът на издателите осъди остро сплашването на журналисти от “Исторически парк“

Съюзът на издателите осъди остро сплашването на журналисти от “Исторически парк“

Съюзът на издателите в България излезе с декларация, в която остро осъди опитите за сплашване на журналисти от страна на акционерите в “Исторически парк“.

“Акционерите в “Исторически парк“ дадоха пресконференция, на която открито заплашиха медиите и журналистите , дръзнали да разследват дейността на компанията. Те дори поискаха всички да се извинят на основателя на компанията Ивелин Михайлов, срещу когото има множество сигнали в МВР, прокуратурата и НАП.

Във връзка с това Съюзът на издателите в България изразява остро несъгласие с опитите да бъдат сплашвани журналисти и медии. В България всеки, който се чувства оклеветен от публикация или излъчено предаване, може да се обърне към съда, за да докаже правотата си. Всяко друго действие е посегателство срещу свободата на словото и срещу правото и задължението на журналистите да публикуват факти и да разследват явления в обществения живот”, се посочва в декларацията.

Издателите от Съюза декларират, че ще реагират срещу всеки опит върху обществено значими теми да бъде наложено чрез заплахи медийно мълчание.

Преди ден акционери в “Исторически парк”, чиято дейност се разследва от временна парламентарна комисия, обявиха, че ще заведат множество дела, вероятно стотици, срещу журналисти и медии за “клевети и неверни твърдения”, довели до загуби от над 100 млн. лв.

От изказванията на част от акционерите се разбра, че дават ултиматум на медиите – или да публикуват извинение и опровержение на всяка една невярна статия, или срещу тях ще бъде заведено дело. Отговорност ще се търси и от отделни депутати, а вероятно и от държавата като цяло, пише Медиапул.

Делата може да са стотици, защото толкова са и акционерите на “Исторически парк”, който не е само на Ивелин Михайлов, казаха участниците в пресконференция в БТА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X