https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоУчебни сгради и общежития в Русе ще бъдат ремонтирани с евросредства

Учебни сгради и общежития в Русе ще бъдат ремонтирани с евросредства

Община Русе обяви обществена поръчка за извършване на основен ремонт и модернизация на “ОУ „Отец Паисий” и “ДГ „Слънце”, като част от процедура „Модернизация на образователна среда“ на Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът цели създаване на съвременна и качествена образователна среда, съобразена с нуждите на учениците и децата.

Обновяването на “ОУ „Отец Паисий” включва основен ремонт на шестте сгради, в които ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. Сред тях са топлоизолация на стени и покрив, подмяна на дограма, както и енергоспестяващи мерки за отопление и осветление. В допълнение към тези интервенции, ще бъде изградена и достъпна архитектурна среда, осигуряваща комфорт и безопасност за всички ученици, включително и за тези с увреждания.

Особено внимание се отделя на създаването на Център за природни науки, изследвания и иновации, който ще стимулира любознателността на учениците и ще предостави възможности за практическо обучение и изследвания. Прогнозната стойност на проекта е малко над 2,3 милиона лева.

Детска градина “ДГ „Слънце” също ще бъде модернизирана с помощта на европейско финансиране. Проектът включва ремонт на централната сграда, в която се обучават 128 деца в пет възрастови групи и занимални. Освен мерките за енергийна ефективност, ще бъде изградена и фотоволтаична централа с инсталационна мощност 50,00 kWp, предназначена за собствени нужди. Тази система ще допринесе за значително намаляване на енергийните разходи на детската градина и ще послужи като пример за устойчиво развитие. Осигурен ще бъде и достъп за лица с увреждания до сградата и вътре в нея. Стойността на проекта за ДГ „Слънце“ възлиза на 1 043 830,73 лева.

Общежитията на Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ и на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общежитие за средношколци също са включени в проектите за модернизация. Те ще бъдат основно ремонтирани, като се предвижда топлинно изолиране на външни стени, подмяна на амортизираната дограма, топлинно изолиране на покрив и под, както и внедряване на мерки за отопление и осветление. В допълнение, ще бъде закупено ново оборудване и обзавеждане. Общата стойност на ремонтите в ЦПЛР – Общежитие за средношколци е малко над 4,5 милиона лева, а за общежитието към ПГСС „Ангел Кънчев” – Образцов Чифлик сумата възлиза на 1 637 803 лева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X