https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитно400 лв. начална цена за най-скъпия пъпеш

400 лв. начална цена за най-скъпия пъпеш

400 лева ще е началната цена на пъпеша „Юбари“, която пловдивският фермер Красимир Кумчев ще обяви за скъпоценния плод, култивиран в Япония, но за първи път отгледан на родна почва в оранжерия край Пловдив, пише „Телеграф“.

Стъпката в наддаването ще бъде 50 лева. Самият търг ще бъде обявен на 4 август във фейсбук страницата на бизнесмена. Краен за срок за наддаването няма да има. „Ще обявя край, когато преценя, че пъпешът е достигнал най-добрата си зрялост“, уточни Кумчев.

Набраните средства от търга той ще дари за осъществяване на отдавнашната му мечта в центъра на Пловдив да се направи фонтан с ябълката, символизиращ плодородието на тракийското поле.

Този вид пъпеши са най-скъпите в света. Култивирани са в Япония, където богаташи наддават за тях на търгове. Най-високата цена, достигната за двойка пъпеши „Юбари“, е 46 000 долара. В Япония „Юбари“ се смятат за абсолютния лукс. Богатите японци черпят с тях гостите си, като задължително, за да разсеят всякакви съмнения, после им показват кората, която е много красива и със специфични шарки.
Кумчев е получил семената на растението като подарък от Юлияна Антонова-Мурата – дългогодишен дипломат в Япония, която в последните години издаде три книги за Страната на изгряващото слънце.

Решава се на предизвикателството да пробва да отгледа на родна почва тези скъпи плодове, защото е убеден, че българската земя ще им даде възможно най-доброто. В оранжерия край Пловдив засява шест семена, но едното не покълнало. Друго семенце също нямало късмет. То се развило, но младото растение било унищожено от котета, които се сбили в оранжерията. Така останали четири корена с по един пъпеш на всеки.

Първият „Юбари“ ще си разделят Кумчев и семейството му и жената, която го е отгледала. „Така ще съм сигурен във вкусовите му качества. Ще бъде лош знак да обявим търга и да се окаже, че са му трябвали още три-четири дни да зрее“, обясни бизнесменът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X