https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТони Димитрова: Край на “Бургас и морето”, ще го обичам вече от...

Тони Димитрова: Край на “Бургас и морето”, ще го обичам вече от разстояние

Нагласен ли е финалът на “Бургас и морето” – единствения конкурс за нова българска песен у нас, който остана след закриването на “Златният Орфей”?

Този скандален въпрос, отправен като упрек от участници, не само огорчи Тони Димитрова, но я провокира да каже “сбогом” на фестивала като част от журито му дълги години. Причината – преди дни от интернет пространството изплува поредният недоволен – дует “Аморе”.

Това беше краят. Повече не мога да търпя незаслужени обиди и хули за нагласеност, закулисни игри и прочее. Безкрайно обичам “Бургас и морето”, но вече ще го обичам от разстояние, с тъга каза певицата пред “24 часа”.

В емоционален пост във фейсбук Тони Димитрова разказа историята с Иван Пенчев, автор на една от конкурсните песни на дует “Аморе”, който в социалната мрежа е излял гнева си върху журито, че не са получили награда.

Познавам ги (“Аморе” – б. р.) и бях наивна да мисля, че между нас има уважение! Те от години искаха да участват. Един път не им се получи, имаше драма, ама някак беше като бебешко ощипване. Тази година песента им беше приета за участие. Авторите – Светослав Лобошки и Костадин Филипов, дали защото решиха, че им се полага награда и че някой им е длъжен, снощи и днес какво ми прочетоха очите още не мога да го проумея. А аз наистина съм виждала много.

Все едно през мен мина оня ураган отпреди две години, който изкорени стотици дървета. Какви обвинения получи екипът и журито за схеми и нагласени работи, макар написани с много правописни грешки, разказва певицата.

За капак се включили и роднини с грозни обиди и закани, че повече няма да стъпи в хотела им в Русе.

Тони Димитрова е боец на културния фронт в истинския смисъл на думата и рядко остава безучастна към подобни словесни излияния от нейни колеги. В случая някои от постовете са изтрити впоследствие от фейсбук – явно авторите им са осъзнали, че са прекалили. Този път обаче чашата преляла.

Освен нея в журито влизат композиторите Стефан Диомов и Руслан Карагьозов, зам.-кметът по култура в Бургас Диана Саватева, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководителят на катедра “Музика и мултимедийни технологии” в Софийския университет и зам.-директорът на филиала в Бургас д-р Адриан Георгиев, общинският съветник и част от комисията по култура към общинския съвет Веселин Пренеров, поетесата Яна Вълчева, фронтменът на група “Горещ пясък” Светослав Михайлов и директорът на ОП “Летен театър, фестивали и концерти” Димитър Маджаров.

Скандал няма. Нищо ново под слънцето. Песните са 10, а наградите са 3. Който не е спечелил сега, да се яви догодина. Категорично мога да заявя, че нагласени победители няма и никога не е имало – никой по никакъв начин не е влияел или въздействал на някого, философски разсъждава Стефан Диомов, който възроди “Бургас и морето” и от 20-ина години е член на журито. Той твърдо застава зад позицията на Тони Димитрова, която изгря именно на фестивала още през 1996 г. с песента “Ах, морето”.

Големият победител на 41-ото издание на “Бургас и морето” стана песента “Ти ми обеща” на вокален ансамбъл Highlight. Тя спечели наградата на публиката в Летния театър и приза от онлайн гласуването на слушателите. Първата награда на журито отиде при песента “Булевардът” на композитора Артур Надосян, Румен Николов – текст и Румен Руменов – аранжимент, изпълнена от Симеон Славев.

Емоционалната изповед “На татко” по музика и аранжимент на Светослав Лобошки, текст на Мариета Ангелова и в изпълнение на Яница Кънева взе втора награда. Третата бе присъдена на песента на вокален ансамбъл “Фортисимо” – “Светлина”, която освен това спечели приза на фондация “Благотворителност и милосърдие” в памет на Пламен Ставрев и награда за нов албум на филиала на СУ в Бургас.

Конкурсът е основан през 1973 г. под името “Бургас, морето и неговите трудови хора”, но в зората на демокрацията през 1990 г. прекъсва. Възкръсва през 1996 г. като “Бургас и морето”. През него са минали изпълнители като Георги Христов, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Йорданка Христова, Борис Гуджунов, Тодор Колев, “Тоника СВ”, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, дует “Домино”, Росица Кирилова, Кичка Бодурова и др.

Хулен и подиграван, че бие на мухъл заради шлагерното си звучене, бургаският фестивал продължава да пълни Летния театър вече 40 години и да се радва на все повече млади участници, казва Тони Димитрова.

По думите й има хора, които веднага са обръщали палачинката, след като веднъж са хулили “Бургас и морето” и после са получавали награда. Твърди, че никога не е правила компромис при оценяването независимо дали изпълнителят ѝ е познат, или не.

Още я боли обаче случката отпреди няколко години, когато Ева Найденова е поканена в журито.

Кой друг, ако не тя! На другия ден Ева заедно с колегите си трябваше да пее в концерт на местен изпълнител, който имаше песен в конкурса. Сигурно въпросният си е мислел, че му се полага първа награда. Да, ама журито, в което беше Ева, реши друго. Той получи трето място! И на другия ден се обадиха и уволниха Ева от концерта му, защото не му дала 12, а 9 точки. Стана скандал, разбира се, че аз бях нарочена от същия този, който иначе ми пишеше преди това, че мечтата му е да пее с мен, спомня си Тони Димитрова.

Посредствеността е войнстваща, шумна и нагла, казва една от най-обичаните певици в България. Но винаги й отговаря, защото не търпи несправедливи обвинения. Хвърля се на амбразурата като Матросов, без да й мигне окото какви словоизлияния по свой адрес ще изтърпи в публичното пространство.

За всичко ще разкажа в книгата си без грим и префантосвания, казва певицата. И обяснява решението си да си тръгне от “Бургас и морето” с цитат на голямата Тина Търнър: “Ако нещо те наранява, сбогувай се с него!”. И коя съм аз да ѝ противореча?!, казва многозначително българската звезда.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X