https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоФТТ „Найден Киров“ омагьоса полската публика

ФТТ „Найден Киров“ омагьоса полската публика

Фолклорният танцов театър „Найден Киров“ от Русе представи България на престижния Международен фолклорен фестивал в Мишленице, Полша, с главен художествен ръководител Богдан Донев. Ансамбълът се завърна с огромен успех, като участва в общо седем спектакъла и две дефилета, включително в гала-спектаклите за откриване и закриване на събитието. Публиката беше очарована от представянето на българските фолклорни танци и песни, които включваха елементи от всички етнографски области на страната ни.

Фестивалът е част от мрежата на Световната организация на фолклорните фестивали (ЦИОФФ) и събра ансамбли от 15 държави, включително Кения, Япония, Колумбия, Ирландия, Мексико и много други. Богдан Донев сподели, че професионалното ниво на организацията и техническите параметри на сцената са били на изключително високо ниво, което е допринесло за успешното представяне на участниците. Бюджетът на фестивала възлиза на 350 хиляди евро, което е осигурило отлично осветление, озвучаване и сценични ефекти.

Сред интересните моменти от фестивала беше срещата с един от гидовете – Билал от Палестина, който преди 40 години е бил студент във Варна. Той изненада всички с отличното си познаване на българския език и топлите спомени за България, които включват и срещата с неговата бъдеща съпруга, полка, на Българското Черноморие.

Фестивалът включваше и ден, посветен на кулинарните традиции на участващите страни, наречен „Вкусът на света“. Българският щанд представи таратор и баница, които бяха подготвени в професионална кухня и се радваха на изключителен интерес. Вкусните ястия свършиха за по-малко от час, което още веднъж потвърди популярността на българската кухня.

Сега артистите от ФТТ „Найден Киров“ се готвят за заслужена едномесечна почивка, преди да започнат новия творчески сезон през септември с нови интересни проекти и изяви.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X