https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнцидентиПожарът в Пирин е обхванал около 6000 декара иглолистна гора

Пожарът в Пирин е обхванал около 6000 декара иглолистна гора

Летателна техника се включи гасенето на трите големи пожара, които горят в българските планини – в Славянка, на границата с Гърция, в Малешевската планина, на границата със Северна Македония, и в Пирин. Заради пожара над село Сенокос, община Симитли, където вчера се наложи хората да бъдат евакуирани, е обявено бедствено положение.

По предварителни измервания, пожарът в Пирин е обхванал около 6000 декара иглолистна горска територия. Към момента той все още е низов, с 10 активни огнища, но и най-малката промяна на времето може да го вдигне като върхов, особено при по-силен вятър, за какъвто синоптиците предупредиха. Няма опасност за хората и къщите в махала Дяковци в планинското село Сенокос, но има готовност и за тяхната евакуация, ако се наложи. 4 къщи изгоряха вчера в по-малката махала на селото, откъдето тръгна пожарът.

Днес битката с труднодостъпния терен продължава наземно, като са мобилизирани 11 пожарни коли. 70 горски служители с 20 високопроходими автомобила, пригодени за гасене, рейнджъри от национален парк Пирин и 25 доброволци.

Само един от шведските самолети, осигурени по Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включи в гасенето по въздуха, защото в другия има техническа повреда. Очаква се потвърждение за изпращане на още летателна техника от Европа.

Все още не се е включил нашият военен хеликоптер.

Осигурен е достъп до водоизточниците – язовир “Доспат” за самолетите и по-малки водоеми в близост до пожарите – за хеликоптерите. Към момента те са достатъчни

Само 1 участък на Малешевската планина от снощи продължава активно да гори, тъй като той беше недостъпен. В момента тежки багери и булдозери правят просеки, за да стигнат до него. Там е и най големият пожар с площ 13 000 декара.

В планината Славянка на българо-гръцката граница пожарът навлезе на около 300 метра на българска територия. Към момента, активно горене има на около 600 декара. Близо 100 огнеборци гасят само наземно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X