https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПредлагат помощи за вода да се плащат заедно с тези за отопление

Предлагат помощи за вода да се плащат заедно с тези за отопление

Промени в Закона за социално подпомагане, с които да се въведат помощи за вода, предлагат депутати от ПП-ДБ. Те предвиждат до 6 месеца от приемане на промените Министерството на труда и социалната политика да бъде задължено да изготви наредба, с която да се регламентира целевата помощ за вода.

Министерството трябва да определи среден коефициент на подпомагане било то 1 или 2 кубика вода месечно на човек, при цени съобразно района на действие на съответния ВиК оператор. Подпомагането следва да е еднократно и да бъде изплащано едновременно с изплащането на помощите за отопление или директно да бъде превеждано от ВиК оператора, предлагат депутатите. Освен това трябва да се гарантира на ВиК оператора, че тази вода ще бъде заплатена.

Според вносителите след одобрените промени от Комисията за енергийно и водно регулиране през декември в цените на ВиК операторите за 2024 г. влязоха в сила нови цени на водата. Данните показват драстично увеличение – при среден ръст от 15% на места той стига до над 40 на сто, а в някои общини като Берковица например е 80 на сто. Тенденцията за увеличаване на цените на водата е трайна и няма изгледи да бъде преодоляна, посочват депутатите.

В същото време Законът за регулиране на ВиК услугите налага изискването за социално поносима цена на водата. Според определението сметката за вода при минимално месечно потребление от 2,8 кубика на човек не трябва да надвишава 2,5% от месечния доход на домакинствата. Тъй като той е различен за отделните области, КЕВР взима данните за средната работна заплата за предходното тримесечие и при изчисляването й се стреми сметката да не надхвърля 2,5% от средния доход за съответната област.

По време на общественото обсъждане на новите цени обаче стана ясно, че данните, които се използват са ненадеждни, се казва в мотивите към законопроекта. Затова депутатите смятат, че е нужен механизъм държавата да подпомогне уязвимите социални групи. И сега законът предвижда подпомагане, но то не се използва достатъчно, допълват народните представители.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X