https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСлед допитване до ръководствата в коалицията на ПП-ДБ ИТН ще знае имат...

След допитване до ръководствата в коалицията на ПП-ДБ ИТН ще знае имат ли подкрепа

Нямаше тема, по която да сме на диаметрално различни позиции, така завърши Тошко Йорданов обобщението си за срещата с ПП-ДБ. А Божидар Божанов обеща да даде отговор за евентуална подкрепа на правителство след като трите партии в коалицията се допитат до ръководните си органи. Йорданов обаче им препоръча да го направят във възможно по-бързи срокове.

“Има такъв народ” започнаха представянето на управленските си приоритети пред “Продължаваме промяната – Демократична България” с правосъдната система, антикорупционното законодателство, нуждата от закони за задействане на плана за възстановяване и попълването на държавните регулатори.

След като и двете страни напомниха за общото си управленско минало (в кабинета “Петков” – бел. ред.), започна и реалното търсене на допирни законодателни точки.

ИТН не пропуснаха да припомнят, че КС вече е върнал някои законопроекти, приети през последните години. И попитаха не е ли време за дискусия необходим ли е и какво трябва да има нов Наказателен кодекс. Едва след това да се мисли за промени, които обаче да съдържат както българските традиции, така и някои от новите европейски препоръки.

ИТН са притеснени, че номинационния борд за антикорупционната комисия няма как да се сформира без избор на омбудсман. Затова трябва първо да бъде избран национален защитник. Хората не Слави Трифонов не пропуснаха да вметнат, че антикорупционното законодателство е прието “доста набързо”, а опасенията им за дефицити са се потвърдили. Затова искат оценка на Закона за противодействие на корупцията и да се търси корекция на правилата.

Партията настоява за последваща оценка на въздействието и корекции в дефицитите на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция.

Концептуалният характер на всички тези наши приоритети предполага редовно правителство, отбелязаха от ИТН.

Депутатът Андрей Чорбанов обясни, че комисиите по здравеопазване и образование са двете, в които законодателството се приемали консенсусно, въпреки споровете. “Имаме спорове не по необходимостта на даден закон, а по отношение на детайлите”, подчерта той. Според него ПП-ДБ и ИТН имат допирна точка, че трябва да има повече пари за превенция за здраве.

Международният експерт на ИТН увери, че няма да променят европейския път на страната.. И подчерта, че ще имат ясна визия за региона и за България. Той отново изрази опасенията си, че служебния кабинет ще излъчи еврокомисар, а това може да доведе и до “служебен ресор”.

ИТН имат забележки към новото правителство и президентка на Северна Македония. “Постигане на пълна интеграция в Шенген, включително и премахване пречките за сухопътните инструменти на този механизъм”, каза Гърдев. И настоя за мерки по въпроса с миграцията.

“По отношение на финансовата политика сме дясна политическа партия, такива сте и вие. Заедно трябва да сме на мнението, че трябва да се върнем към по-балансиран бюджет и преструктуриране на разходите. Да намалим и административната тежест пред бизнеса, а не да пипаме данъчната скала. Проблемът не е плоският данък, а корупционната среда и административната тежест пред външни инвеститори”, смята шефът на ПГ на ИТН. Йорданов обаче вметна, че последните години приетите бюджети не са били “съвсем десни”.

Депутатът Александър Александров обясни, че трябва модернизация на армията. Той настоя за опростяване на процедурата по модернизационните проекти – всеки проект за инвестиционен разход включвал по 3-4-5 договора. Според ИТН тези договори трябва да се правят в цялост, за да има по-добро планиране. Александров заговори и за необходимостта от кибер защита. В центъра на всички промени обаче трябва да са хората – да имат социален статус, предвидимост в кариерата и честна и прозрачна политика за развитие на кадри.

Бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова от ДБ подчерта, че голяма част от вече споменатите неща са обсъждани. И постави 2 въпроса.

“Първият е концептуален, вторият е по-технически. Приемате ли като пол цел, без да има ограничение във времето, че трябва да работим за ограничаване на правата на главния прокурор и въвеждането на отчетност на работата му”, каза депутатката. Към този въпрос бе и мнението на ИТН за разделянето на ВСС на съдийско и не.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X