https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаВторото плащане по земеделското споразумение ще бъде изплатено през септември

Второто плащане по земеделското споразумение ще бъде изплатено през септември

Второто плащане по споразумението със земеделските производители по отношение подпомагането за ликвидност е предвидено да бъде изплатено до 30 септември т.г. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на блиц контрол в парламента на въпрос на депутата Виктория Василева във връзка с изплащането на втория транш по т.нар. украинска помощ на земеделците и дали ще има актуализация на бюджета за тези средства.

Министър Петкова припомни, че през февруари е подписано споразумение със земеделските производители по отношение на подпомагането за ликвидност. Първото плащане на земеделските производители беше извършено през май в размер на 330 млн. лева., добави тя.

Петкова обясни, че средства в закона за държавния бюджет за 2024 г. за втория транш по споразумението не са предвидени, тъй като бюджетът се приема до края на предходната година. Тя каза, че и първият транш не беше предвиден в бюджета и беше предоставен чрез преструктуриране на план сметката на държавен фонд “Земеделие” и преструктуриране на разходи от централния бюджет.

Людмила Петкова посочи, че в момента започва извършването на проверки, тъй като условие за плащането е да се подпомагат земеделските производители, които действително имат нужда от подпомагане – т.е. земеделски производители, които са на загуба. Тя каза още, че вчера се е състояла среща с представители на всички партии в парламента, на която е обсъден въпросът. Когато приключат проверките, ще се установи каква е точната сума, срокът е 30 септември, така че ще бъде изплатена, каза Петкова. Министърът обясни, че ако сумата е по-малка, тя може да бъде предоставена от бюджета без актуализация.

На въпрос на депутата Андрей Чорбанов от “Има такъв народ” във връзка с превеждането към МОН и към вторичните разпоредители на сумите за заплати на академичния състав във висшето образование, променени с промяна в Закона за висшето образование от април, Людмила Петкова каза, че от МОН е изготвен проектът на постановление с конкретното разпределение на средствата, тя е подписала финансовата обосновка, като по думите й трябва да ги получат всеки момент.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X