https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПочина русенският историк и директор на музея в Бяла Иво Жейнов

Почина русенският историк и директор на музея в Бяла Иво Жейнов

Днес, след кратко и тежко боледуване, ни напусна уважаваният историк и директор на Историческия музей в град Бяла, Иво Жейнов. Загубата му оставя дълбока празнина не само в културния живот на Русенска област, но и сред всички, които имаха честта да работят с него или да се докоснат до богатото му историческо наследство.

Иво Жейнов беше фигура с огромен принос за съхраняването и популяризирането на културно-историческите ценности на региона. Роден и израснал в Русе, Жейнов завършва висше образование в областта на историята и посвещава живота си на изследването и опазването на историческите паметници и експонати. Под негово ръководство Историческият музей в Бяла преминава през значителни промени и модернизации, включително възстановяване на откраднати експонати и организиране на значими изложби, посветени на историята на региона.

През 2018 година, след конкурс, Иво Жейнов поема ръководството на музея в Бяла. Една от най-забележителните му инициативи е изложбата, посветена на 115-годишнината от създаването на музея, който е открит през 1907 година от княз Фердинанд и княз Владимир Александрович, син на руския император Александър II. Под негово ръководство, музеят не само се утвърждава като важен културен център, но и продължава да привлича множество посетители и изследователи от страната и чужбина.

Опелото на Иво Жейнов ще се състои във вторник, 6 август, в храма “Св. Троица” в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X