https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниВсе повече държави призовават гражданите си да напуснат Ливан

Все повече държави призовават гражданите си да напуснат Ливан

Няколко държави призоваха своите граждани да напуснат Ливан, предава Би Би Си. САЩ предупредиха своите граждани да го направят с „всеки наличен билет“, тъй като страховете от по-широк конфликт в Близкия изток нарастват.

Още през юни МВнР на България предупреди за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и незабавно напускане на страната.

Иран обеща „сурово“ отмъщение срещу Израел, който обвинява за смъртта на политическия ръководител на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран.

Неговото убийство в иранската столица стана само часове след убийството на Фуад Шукр, който е най-високопоставеният командир на „Хизбула“.

Западните държави се притесняват, че групата „Хизбула“, подкрепяна от Иран, може да предприеме отмъщение, което да доведе и до отговор на Израел.

Дипломатическите усилия на САЩ и други западни страни са в насока деескалиране на напрежението в региона.

Въпреки това САЩ, Великобритания, Швеция, Франция, Канада и Йордания призоваха своите граждани да напуснат Ливан възможно най-бързо.

Засега размяната на удари между „Хизбула“ и Израел е в граничните райони, като и двете страни показват, че не искат по-широк конфликт.

Въпреки това „Хизбула“ обеща да отговори на убийството на Шукр, което се случи в Дахие, крепостта на групировката в южните предградия на Бейрут.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X