https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИТН връща мандата на президента

ИТН връща мандата на президента

В 12.00 часа днес на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще приеме представителите на парламентарната група “Има Такъв Народ”, които ще върнат папката с третия проучвателен мандат празна.

Припомняме, че вчера лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че ще върнат мандата неизпълнен, след като миналата седмица ИТН проведе преговори с всички парламентарно представени партии и независимите депутати в опит да намерят мнозинство за съставяне на кабинет.

Така след провален трети мандат Конституцията предвижда президентът да насрочи нови избори в двумесечен срок, да назначи служебен премиер и предложен от него служебен кабинет, след като проведе консултации с парламентарните групи.
Румен Радев решава кой да е служебен министър-председател, като избира от неголям брой възможности, разписани в последната поправка в Основният закон. Те се ограничават до председателя на Народното събрание, (Рая Назарян обяви, че ще откаже поста), управителя на БНБ или един от подуправителите, които пък са на позиция, че освен несъвместимост има и юридически пречки да поемат поста заради европейските банкови регулации.

В листата на потенциалните служебни премиери попадат още председателят на Сметната палата или един от неговите двама заместници, омбудсманът или заместник-омбудсман, каквито в момента няма.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X