https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниТайван брани мъжкото момиче Лин от световния бокс, нае адвокат

Тайван брани мъжкото момиче Лин от световния бокс, нае адвокат

Спортните власти на Тайван протестираха срещу позицията на Международната боксова асоциация (IBA) относно спора за половата идентичност, в центъра на който е боксьорката от страната Лин Ю Тин.

“Тайванските спортни власти категорично протестират срещу това, че Международната боксова асоциация продължава да публикува невярна информация, да крие факти и да се намесва в нормалното протичане на олимпийския турнир, без да се съобразява с правата и интересите на самите спортистите. Олимпийският комитет на Тайван също така назначи адвокат, който да изпрати предупредително писмо до IBA. Той си запазва правото да предприеме правни действия и ще заведе дело, ако е необходимо”, се казва в изявление на властите.

Участието в олимпийския турнир по бокс за жени на Лин Ю Тин и на алжирката Имане Хелиф, които бяха дисквалифицирани от световното първенство през 2023-а заради провал на тестовете за полова идентичност, предизвика широка дискусия сред спортната общност.

IBA отбеляза, че тогава анализът на пробите на боксьорките е показал съдържание на хромозоми, което не отговаря на изискванията за участие. От МОК твърдят, че при допускането на двете са се ръководили от техните паспорти, който показват, че са жени.

И двете състезателки продължават участието си на олимпиадата и си гарантираха минимум бронзови медали в техните категории.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X