https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоТри месеца 450 000 умни електромери за 39 млн. евро чакат един...

Три месеца 450 000 умни електромери за 39 млн. евро чакат един подпис, за да бъдат монтирани

450 000 умни електромери са в България и чакат подписване на договор за грант по модернизационния фонд на ЕС, за да бъдат монтирани. Асен Христов – председател на надзорния съвет на “Еврохолд”, компанията, която е собственик на “Електрохолд България”, сигнализира за проблема с това грантово финансиране.

Сумата за умни електромери и системата за управлението им в Западна България е 39 млн. евро за две години. Три месеца договорът, който е одобрен, обаче не се подписва, реагира Христов. Според него парите са преведени още през февруари. Доставчиците на електромерите заявили, че ако не започнат работа до дни, няма да може да ги монтират до края на годината.

В същата ситуация са и другите две електроразпределителни дружества – на “Енерго-Про” и ЕВН. Инвестициите за “Енерго-Про” били за електромери, а при ЕВН – за трафопостове. Така че за тази година европейското финансиране в дигитализация на електроразпределението у нас е към 100 млн. лв.

“Ние сме е предвидили тази инвестиция в електромери. Ако я платим с наши пари, тя ще влезе в цената на тока и той ще поскъпне. В същото време ще трябва да спрем други инвестиции. Всяка година имаме одобрени от КЕВР вложения за 100 млн. лв., които са признати в цената на тока. Вместо да сменим кабелите в центъра на София, ще трябва да платим електромерите. Ако те бъдат купени по плана за възстановяване, цените на тока няма да се увеличат”, коментира Христов.

От Министерството на енергетиката заявиха, че договорите не се бавят, а се е оказало, че не са били изобщо готови при встъпване в длъжност на служебния министър. В момента документите се разглеждали и оформяли, след това ще се пристъпи към подписване, пише “24 часа”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X