https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДнес става ясно дали ще има 80 гласа да внесат точката за...

Днес става ясно дали ще има 80 гласа да внесат точката за сваляне на Рая Назарян

За сряда сутрин е било оставено намирането на 80 гласа, с които правилникът на парламента разрешава да се внесе точка в дневния ред за отстраняването на председателя Рая Назарян, съобщиха депутати.

На предложението на ПП-ДБ към ИТН и “Възраждане” да се подпишат под искането, оттам са били категорични, че няма да подпишат, но ще участват ако точката влезе за гласуване в парламента. Това е смутило Бюрото на БСП, чиито членове пък са обяснили, че ако депутатите на Костадин Костадинов и Слави Трифонов не сложат подпис, те също няма да присъстват в предложението точката да влезе в дневния ред.

Затова и след всички заседания през целия ден във вторник няма ясно решение какво точно ще бъде предприето в сряда. В момента ПП-ДБ разполагат освен със собствените си 39 депутати и с подкрепата на независимите от ДПС-Доган, които са 23-ма и на отцепниците от “Величие” на Николай Марков, които са 7. Това прави общо 69 гласа, а за да се внесе точката в дневния ред са необходими подписите на 1/3 от депутатите, тоест 80.

Ако все пак бъдат събрани нужните подписи, в четвъртък парламентът трябва да гласува свалянето на Рая Назарян. А то може да мине с гласовете на ПП-ДБ, БСП, ИТН, ДПС-Доган и “Възраждане” – общо 134. Възможно е ИТН да бъдат убедени да подпишат внасянето на точката, ако получат твърди гаранции техният човек Александър Александров да получи поста на Назарян и съответно да стане служебен премиер.

Още не е ясно кога президентът ще свика политическите сили на консултации за датата на изборите. Предишния път той първо получи съгласието на Димитър Главчев за служебен премиер и направи това заедно с него.

Според достоверни източници публичното потвърждение на Петър Чобанов и Горица Грънчарова, че са склонни да приемат поста служебен премиер и че са имали разговори с държавния глава за това е изнервило леко администрацията на Радев. Причината е, че на “Дондуков” 2 очакват и развитието на ситуацията в парламента.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X