https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСамо 60 млн. договорени за безплатното саниране, има 21 месеца за усвояване...

Само 60 млн. договорени за безплатното саниране, има 21 месеца за усвояване на 1,1 млрд. лв.

Година и 9 месеца преди да изтече срокът, в който може да се усвоят средствата за саниране на жилищни блокове по плана за възстановяване, са сключени 44 договора на обща стойност едва 60,7 млн. лв. Това представлява незначителен процент от цялата сума, която е 1,1 млрд. лв., пише в отговор на служебния регионален министър Виолета Коритарова на въпрос на депутата от ПП-ДБ и неин предшественик на поста Андрей Цеков.

Това са средствата за изцяло безвъзмездното саниране, към което имаше огромен интерес – кандидатстваха 3068 блока, които поискаха 4 пъти повече от предвидените пари. В крайна сметка през декември м.г. бяха одобрени 756 проекта, но има сключени договори само в 10 общини.

Крайният срок, до който парите трябва да се усвоят, е 30 юни 2026 г.

Строително-монтажните работи обичайно се правят през лятото, през останалото време трябва да се обявят обществени поръчки за избор на фирми, които да направят конкретните проекти, и на други, които да извършат обновяването.

Коритарова посочва в отговора си, че голямото забавяне се е получило в процеса на оценката на кандидатстващите проекти, в това число и на постъпилите възражения.

Списъците с одобрените блокове бяха публикувани в дните между Коледа и Нова година през 2023-а, но последва вълна от оплаквания от кметове и множество възражения, което на практика е отложило началото на процеса чак до идването на власт на служебното правителство.

“С оглед на високия обществен интерес са предприети мерки за преодоляване на наследените проблеми с цел ускоряване на работата и своевременно финализиране на процеса, за да бъде предотвратена загубата на средства по НПВУ”, пише министърката в отговора си до своя предшественик на поста.

Вторият етап на същата програма за саниране, при който собствениците на жилища трябва да платят 20% от разходите, не е в по-добро състояние от първия – по него няма сключен нито един договор, защото още не са изтекли сроковете за обжалване, личи от отговора на министърката.

За този етап по НПВУ бяха предвидени 282,4 млн. лв., но кандидатите бяха само 282 блока, чието саниране ще излезе 138 млн. лв.

Основната причина по този етап работата изобщо да не е започнала също е в това, че сроковете са забавени още на етапа на кандидатстването и на оценката на проектите, личи от отговора.

Стартът за кандидатстване бе даден на 2 юни 2023 г., но крайният срок бе удължен два пъти заради липсата на интерес. Така или иначе по този проект цялата сума няма да бъде усвоена, защото правилата на НПВУ не позволяват прехвърляне на пари от една подмярка към друга. Но дори усвояването на тези 138 млн. лв. е под въпрос, защото крайният срок за нея също е 30 юни 2026 г.

По НПВУ в момента текат още две подмерки за саниране – на сгради в областта на производството, услугите и търговията и на сгради с административно, културно и спортно предназначение, но по тях няма проблеми, пише в отговора. По първата се изпълняват 29 договора за общо 16,3 млн. лв., а по втората – 282 договора за 453,5 млн. лв.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X