https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДАИ вече не смята са опасни неизправните след ГТП автомобили

ДАИ вече не смята са опасни неизправните след ГТП автомобили

ДАИ вече не смята неизправните след Годишен технически преглед (ГТП) автомобили за опасни. Това информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Това е едно от обещанията, които транспортният министър Георги Гвоздейков даде в отговор на недоволството, че колите минават прегледите по-трудно.

Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България каза, че промяната е от началото на тази седмица.

“Вече замерванията не са в категорията “опасни”, защото ако те влизаха в категорията “опасни”, те трябваше да бъдат спирани от движение, а не в 14-дневен срок. Променили са системата и вече не са като “опасни”.

Така сега всеки неизправен автомобил излиза с бележката за „значителни“ опасности, става ясно от думите на Бондаренко. Но това дава възможност на собствените им да ги отстранят в за сега определения 14 дневен срок:

“Просто успокояваме хората, за да няма напрежение, но това не им решава проблема. Техният проблем е по автомобил”.

Малинка Бондаренко не посочи как промяната е станала преди работната група да се е произнесла. Но посочи, че след неуспешния ГТП собственикът ще има право да шофира автомобила си само, за да го закара в сервиз. Бондаренко предупреди, че ако след неуспешния преглед има инцидент, е възможно застрахователите да не признаят щетите.

В края на юли, в първата седмица след пълната дигитализация на прегледите, беше отчетен незначителен процент недопуснати коли по пътищата. Броят на колите с “леки несъответствия” също не бе голям.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X