https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЧервена вода посреща осмото издание на Комитския събор на 21 септември

Червена вода посреща осмото издание на Комитския събор на 21 септември

Русенското село Червена вода ще бъде домакин на осмото издание на традиционния Комитски събор, който ще се проведе на 21 септември на стадиона в селото с начало 10:00 часа. Организатори на събитието са Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“, Сдружение „България на регионите“, НЧ „Тома Кърджиев-1873“ – село Червена вода и НЧ „Гоце Делчев-2009“ – град Русе.

Тази година съборът се провежда с подкрепата на Община Русе, Кметство Червена вода, НД „Традиция“ и Първа русенска чета „Ангел Кънчев“ от сдружение „Пазители на българщината“. Както е традиция, същинската част на събитието ще започне с панихида за загиналите герои в националноосвободителните борби, която ще се състои в храма „Св. Архангел Михаил“ в селото. Ритуалът ще продължи с възстановка и освещаване на знамето на Червеноводската чета.

След церемонията ще последва тържествено шествие до паметника на героите, където ще бъдат положени венци и цветя. Там ще се проведе и молебен за здраве и благоденствие на българския народ, като официалното откриване на събора ще бъде белязано с полагане на комитска клетва.

Програмата на събора е изключително богата и предлага разнообразие от културни и патриотични мероприятия. Ще се проведе конкурс за любителски състави, групи, ансамбли, дуети и индивидуални изпълнители, които ще представят автентичен и обработен български фолклор. Сред кулминационните моменти на събитието ще бъде представянето на най-новия исторически спектакъл „Скрижалите на Тангра“ от Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. Школата ще покаже и демонстрации на бойни изкуства, конна езда и стрелба с двойно рефлексен лък.

За посетителите на събора ще бъдат организирани разнообразни изложби и демонстрации. Реконструкция на Възрожденско кафене и следосвобожденска питиепродавница ще предложат интересен поглед към миналото, а целодневни открити музеи ще предоставят възможност за обогатяване на знанията за българската история. Ще бъдат показани и демонстрации на приготвяне на традиционни национални ястия и войнишки храни, като рецептите са предоставени от Министерството на отбраната. Откритият музей „Оръжието на българската свобода“ ще представи над 150 експоната, свързани с борбите за национална независимост.

На събора ще бъдат обособени и площадки, на които желаещите могат да се пробват в стрелба с лък, въздушна пушка и въздушен пистолет. За спомен от събитието, всеки ще има възможност да се снима в национална носия или военна униформа, като ретро снимката ще бъде перфектен сувенир от деня.

Финалът на Комитския събор ще бъде отбелязан с концерт на народния любимец Володя Стоянов, който ще радва публиката с патриотични песни и традиционни български мелодии.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X