https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПравят отливка на продадения на търг кралски пъпеш - подарък за побратимения...

Правят отливка на продадения на търг кралски пъпеш – подарък за побратимения на Пловдив град Окаяма

Бизнесменът от Вълчитрън Георги Таров, който спечели търга за отгледания край Пловдив японски кралски пъпеш от сорта “Юбари”, си взе плода и ще го опита със семейството си след седмица.

Редките пъпеши, узрели в стопанството на известния земеделец Красимир Кумчев в с. Трилистник, са общо 4. “Вторият е за моето семейство и ние ще го разрежем другата събота, защото вкусовите качества са най-добри между третия и седмия ден след откъсването. След това ще обменим впечатления”, обясни Кумчев за “24 часа”.

Третия плод ще получат мъжът и жената, които са се грижили за него, а четвъртият ще е за скулптора Цвятко Сиромашки, който ще му направи восъчна отливка, а след това и малка пластика от нея.

Търгът беше за реализирането на идеята на Сиромашки и Кумчев в Пловдив да бъде поставен фонтан с ябълка като символ на плодородието на Тракия. Таров вече е превел 10-те хиляди лева за каузата, обявена е и сметка за набирането на дарения. Неговият пъпеш е с рекордното тегло от 2,4 кг, в Япония обичайно плодовете от този сорт са между 800 и 1500 г.

Цвятко Сиромашки и Красимир Кумчев планират да дадат пластиката с пъпеша на кмета на Пловдив, който от своя страна да я дари на колегата си от побратимения японски град Окаяма. “Ще бъде съдържателно японски сорт пъпеш, отгледан в златната тракийска почва, претворен в малка пластика от български скулптор, да бъде подарен на кмета на Окаяма”, убеден е Кумчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X