https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИлияна Йотова ще е патрон на тържествата за 75 години от откриването...

Илияна Йотова ще е патрон на тържествата за 75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град.

Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи за БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.

Той отбеляза, че подобно честване се организира за първи път, а идеята е тържествата да придобият национален мащаб.

Обединяваме усилията на няколко културни института – местни, национални и международни, общината и местния бизнес. В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките – бит, обреди, въоръжение и бойни изкуства, начини за обработка на златото, посочи Гагов.

Програмата започва с Дионисиеви празници – фестивал на виното и изложение на вина. Кметът отбеляза, че в Панагюрския край има „прекрасни винопроизводители, а повечето от марките носят тракийски имена“.

Акцент ще бъде тридневна научна конференция, на която са поканени за участие представители на Националния музей на Египет, учени от Великобритания и други държави.

За годишнината се изготвя и документален филм. В него са включени автентични кадри, записи на откривателите и на тогавашния кмет, който разказва как е организирано транспортирането на находката до Пловдив, добави още Желязко Гагов.

Общината ще обяви и национален детски конкурс, посветен на темата. Той ще бъде в няколко раздела – есе, изобразително изкуство, дигитални послания и видео филми.

Част от атрактивните елементи в програмата ще бъде представяне на старинните тракийски обреди, въоръжението и бойните изкуства.

Кулминацията ще е на 8 декември с факелно Орфеево шествие, което ще бъде последвано от концерт, който ще представи „съвременното Панагюрско златно съкровище, а именно – децата“, каза кметът на Община Панагюрище.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 година от тримата братя Дейкови. То съдържа девет съда с общо тегло малко над 6 килограма.

До десети септември оригиналът на ювелирната находка е изложен за посетители в специално изработената зала трезор в Историческия музей в средногорския град.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X