https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноКакво се знае за церемонията по закриване на олимпийските игри в Париж

Какво се знае за церемонията по закриване на олимпийските игри в Париж

След историческата церемония по откриването на олимпийските игри в Париж, организаторите и креативният екип зад спектакъла се изправят пред предизвикателството: ще повторят ли медийния й успех и с церемонията по закриването на Олимпиадата или ще провокират още повече критика срещу посланията, които отправят?

И ако първият спектакъл на режисьора Тома Жоли се проведе на открито, във водите на Сена, то вторият ще бъде на “Стад дьо Франс” и обещава да комбинира най-доброто от френската креативност и усета за шоу на представителите на града-домакин на олимпийските игри през 2028 г. – Лос Анджелис.

“В Лос Анджелис имаме Холивуд, така че очаквам, че ще имаме много вълшебни възможности, които могат да започнат от церемонията по закриването в Париж”. Многозначителният коментар на кметицата на американския град, Карън Бас, индиректно потвърди участието на американски екип в церемонията.

Дистопичен спектакъл, каскада с участието на Том Круз, изпълнения на Били Айлиш и Ред Хот Чили Пепърс – това са само част от елементите, които се споменават във френските медии и които се очаква да направят шоуто по закриването на олимпийските игри различно.

Въпреки критиките на редица медии, че церемонията по откриването на олимпийските игри не е поставила атлетите в центъра на спектакъла, този път закриването ще съчетае традиционното дефиле на спортистите с бляскаво шоу с участието на френски, белгийски и американски звезди. В основата на всичко това обаче ще бъде разказът за олимпийския дух.

“Олимпийските игри вече изчезнаха след Античността и бяха възстановени във Франция от Пиер дьо Кубертен. Така че си представих шоу, в което отново олимпийските игри ще изчезнат и ще дойде човек, който ще ги намери” – това разказва Тома Жоли, чиято идея е отново да раздели церемонията на няколко етапа.

В първата част от мащабното събитие, което е озаглавено “Рекорди” (на френски думата се използва и за архиви) спортистите и доброволците от Париж 2024 ще отпразнуват победите си. Благодарност ще бъде отправена и към всички държавни служители, които подсигуриха провеждането на игрите.

След това се очаква да се проведе и първият 40-минутен епизод от това, което Тома Жоли е подготвил. Репетициите за него са се провеждали на “Стад дьо Франс” по време на олимпийските игри, след края на състезанията на стадиона, между 1 и 5 часа̀ сутринта.

“Щастлив съм да се върна на стадиона и да преоткрия някои предимства, да можеш да работиш върху декора и осветлението. Място, което повече напомня за театъра и операта, откъдето идвам”, казва режисьорът, цитиран от френската медия “France Bleu”.

Той разказва, че в центъра на церемонията ще бъде “хуманността, която споделяме”, а посланията на събитието ще се доближават до тези, които станаха обект на критики от много хора, които интерпретираха сцени с транс танцьори от церемонията по откриването като имитация на “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, макар те, според Жоли, да са били вдъхновени от картината “Пирът на боговете” на Ян Харменс ван Бийлерт, рисувана през 1635 г.

Потвърдената информация от френските медии към събота, сред които и “Льо Паризиен”, гласи, че сред изпълнителите, които ще бъдат част от шоуто на “Стад дьо Франс”, са белгийската певица Анжел, както и френските групи “Air” и “Phoenix”, които имат успешни турнета и в САЩ. Билети за събитието все още има, а цените им варират между 250 и 1600 евро.

В центъра на непотвърдената информация за церемонията остават американските артисти. Очаква се сред тях да бъдат Били Айлиш, носителка на наградите “Грами” и “Оскар”, както и легендарната група Ред Хот Чили Пепърс. Ключов елемент, който вече беше потвърден от френските медии, е и участието на Том Круз.

През май 2023 г. той е забелязан да снима филмова продукция с мотициклет в Париж в близост до “Шан-з-Елизе”, като актьорът е носил бяло знаме, на което са липсвали само олимпийските пръстени. По-късно миналата година, е бил видян да снима и край емблематичните букви “Hollywood” в Лос Анджелис. Очаква се в неделя той да изпълни каскада на “Стад дьо Франс”, където трябва да вдигне олимпийско знаме и да направи “мост между Париж и Лос Анджелис”.

Така, Том Круз ще бъде в центъра на предаването на олимпийското знаме, заедно с кметицата на Париж Ан Идалго и кметицата на Лос Анджелис Карън Бас – първите жени, които изпълняват тази длъжност и в двата града. Макар това традиционно да е кратък момент от церемониите по закриването, този път на него ще бъде отделено специално внимание.

По време на церемонията изказвания се очакват както от Ан Идалго и Карън Бас, така и от Томас Бах, президента на Международния олимпийски комитет, и Тони Естанге, президента на организационния комитет на Париж 2024. Не е изключено изказване да направи и френският президент Еманюел Макрон.

Церемонията, която ще продължи два часа и половина, трябва да завърши с изгасването на олимпийския огън от превърналия се в уникална туристическа атракция балон в градините “Тюйлери”. Тя трябва да послужи и като преход към предстоящите параолимпийски игри във френската столица, които започват на 28 август с церемония по откриването, която отново ще бъде режисирана от Тома Жоли.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X