https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдраве10 храни, които могат да удължат живота ви с поне 10 години

10 храни, които могат да удължат живота ви с поне 10 години

Много от нас приемат витамини всеки ден с надеждата да подобрят здравето и да забавят стареенето. Всъщност обаче полезните вещества могат да бъдат намерени в прости и достъпни продукти. Ето 10 храни, които трябва да включите в диетата си, за да подобрите здравето си и да удължите живота си.

Топ 10 храни, които влизат в диетата на столетниците:

1. Листни зеленчуци

Спанакът, бок чой и манголдът са истински суперхрани. Те са богати на витамини А, С и К, фолат, калций и желязо, както и антиоксиданти, които забавят стареенето и помагат в борбата с възпаленията. Редовната консумация на листни зеленчуци намалява риска от хронични заболявания, сърдечни заболявания и дори може да потисне раковите клетки.

2. Горски плодове

Боровинките, ягодите, малините са склад за фибри, витамин С и антоцианови антиоксиданти. Те помагат за подобряване на здравето на червата, поддържат имунитета, предпазват сърцето и намаляват риска от когнитивни увреждания като деменция и болестта на Алцхаймер.

3. Ядки

Бадемите, орехите и шамфъстъкът са не само вкусни, но и полезни. Те насърчават дълготрайно усещане за ситост и съдържат полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на лошия холестерол и подобряват здравето на сърцето.

4. Пълнозърнести гарнитури

Кафявият ориз, киноата, пълнозърнестите макаронени изделия и пълнозърнестите каши са отлични източници на фибри и сложни въглехидрати. Тези храни поддържат нормалното храносмилане, осигуряват дълготрайна ситост и предпазват мозъка от стареене благодарение на витамин В.

5. Авокадо

Мононенаситените мазнини в авокадото помагат за намаляване на лошия холестерол и риска от сърдечни заболявания. Авокадото също е богато на фибри, калий и витамини C, E и K, които помагат за укрепване на кожата, косата и намаляват глада.

6. Мазни риби

Сьомга, скумрия, пъстърва, сардини и риба тон са източници на омега-3 мастни киселини. Те помагат за намаляване на нервната възбуда, поддържат здрави косата и ноктите, а също така укрепват сърдечно-съдовата система. Рибата също така съдържа витамини D и B12, които поддържат здрава кожа и нормално кръвно налягане.

7. Бобови растения

Леща, нахут и черен боб са отлични източници на протеини и фибри. Помагат за укрепване на ставите и мускулите и лесно се интегрират в различни ястия. Бобовите растения съдържат желязо, магнезий и калий, които допринасят за цялостното укрепване на организма.

8. Кръстоцветни зеленчуци

Броколите, карфиолът и брюкселското зеле са богати на глюкозинолати, които защитават ДНК и забавят растежа на раковите клетки. Тези зеленчуци помагат за защита на тялото от вредни външни фактори като инфекции и ултра-преработени храни.

9. Чесън

Чесънът съдържа алицин, който укрепва имунната система, намалява възпалението и предпазва здравите клетки. Неговите антимикробни свойства помагат в борбата с инфекциите. Редовната консумация на чесън, поне три пъти седмично, помага за подобряване на цялостното здраве.

10. Зелен чай

Зеленият чай помага за ускоряване на метаболизма и изгаряне на калории, което е полезно за регулиране на теглото. Съдържа катехини, които предпазват мозъка от невродегенеративни заболявания, а също така има противовъзпалителни свойства благодарение на желата. Зеленият чай също съдържа мелатонин, който ви помага да се отпуснете.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X