https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПрокуратурата обвини криптокралицата Ружа Игнатова за пране на пари

Прокуратурата обвини криптокралицата Ружа Игнатова за пране на пари

Софийската градска прокуратура ще обвини криптокралицата Ружа Игнатова за пране на пари. Тя е в неизвестност от 2017 г. Преди 2 месеца главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг с шефа ДАНС Пламен Тончев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен съобщи, че прокуратурата ще обвини Ружа и ще й запорират имуществото в България.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема германската гражданка от български произход Ружа Игнатова по досъдебно производство, образувано във връзка с постъпили материали от чуждестранни правоохранителни органи.

Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. на територията на Република България е образувала и ръководила организирана престъпна група, създадена с цел да извършва инвестиционни измами по схемата от типа “Понци”, както и с користна цел, пишат от прокуратурата.

Ружа Игнатова е привлечена в качеството на обвиняема и за пране на пари – за това, че в периода от 2014 г. до 2017 г. при условията на продължавано престъпление като подбудител и помагач в едни случаи, а в други като извършител, извършила множество сделки за имуществено разпореждане. По този начин е прикрит произходът и действителните права върху имущество, за което знаела, че е придобито от престъпна дейност – инвестиционни измами от типа “Понци”, като деянията са извършени в изпълнение на решение на ОПГ, имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

За посоченото престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба. Спрямо обвиняемата е постановено задържане до 72 часа, което ще бъде изпълнено при установяването й.

На 26 юни 2024 г. в Съдебната палата в София и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен направиха изявление във връзка с провеждането на съвместно разследване срещу криминалната дейност на германската гражданка от български произход Ружа Игнатова и ръководената от нея финансова пирамида „OneCoin”.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов подчерта необходимостта от сътрудничество на правоохранителните власти на отделните държави в противодействието на престъпления, които „акумулират значителни по своите мащаби финансови и материални активи, придобити по престъпен начин”.

От своя страна посланикът на САЩ в България Н.Пр. Кенет Мертен заяви, че правителството на САЩ е обявило награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация, водеща до задържането и/или осъждането на Ружа Игнатова, която е разследвана за една от най-мащабните схеми за измами в историята за над 4 млрд. щатски долара.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X