https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОт днес влизат в сила промените при изчисляване на обезщетения за безработица

От днес влизат в сила промените при изчисляване на обезщетения за безработица

От днес, 13 август, при изчисляване на паричните обезщетения за безработица (ПОБ) на граждани с придобит осигурителен стаж в друга държава членка на Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Швейцария, ще се вземат предвид доходите по време на последната работа и всички доходи за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването им, независимо дали са упражнявали дейност в България или не. За това съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ) във връзка с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване.

Този нов ред за изчисляване се прилага само когато към 13 август 2024 г. паричното обезщетение за безработица не е отпуснато, независимо от датата на прекратяване на осигуряването и от датата на подаване от лицето на заявление за отпускане на парично обезщетение, разясняват от ведомството.

Отпуснатите парични обезщетения за безработица на граждани с осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, продължават да се изплащат в определените размери и срок, уточняват също от НОИ.

„С промените в Кодекса за социално осигуряване парламентът внесе справедливост и възможност да бъдат намалени злоупотребите при отпускането на обезщетенията за безработица, както и да бъдат създадени еднакви условия за изчисляване на този вид обезщетение на всички български граждани“, коментират от ведомството.

Измененията бяха приети от 50-ото Народно събрание на 2 август. Депутатите гласуваха още за международните договори в областта на държавното обществено осигуряване НОИ да прилага европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X