https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНинова иска изслушване на четирима министри

Нинова иска изслушване на четирима министри

Внесохме искане за изслушване на четирима министри: на регионалното развитие, на земеделието, на енергетиката и на този на околната среда и водите. Въпросът е изключително важен. В петък около 100 000 българи бяха без вода. Към днешна дата информацията е, че вече са над 200 000. 297 населени места, 24 области в страната са засегнати от този проблем. Това е нечовешко изпитание – на 40 градуса тези хора да живеят без вода, включително питейна. Спешно искаме някакво решение! Това заяви пред журналисти в парламента бившият лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя посочи, че проблемът с водата е многопластов, но подчерта – абсолютно наложително е мерки да се вземат на момента, за да се осигури на хората нормален начин на живот.

“Предварително получихме подкрепа от няколко парламентарни групи (бел. ред. ГЕРБ и ДПС на Пеевски), за да направим това изслушване още днес, а и да вземем конкретни решения. Наши експерти ни казаха, че в този момент конкретно решение може да бъде спиране на частните ВЕЦ-ове, които в момента теглят вода от язовирите. Освен че е нечовешко да оставим хората в тази ситуация, е и супер несправедливо стотина човека в държавата в момента да трупат милиони на гърба на бедствието на 200 000 българи. Има над 200 ВЕЦ-а в България – съответно на реки и на язовири. Те в момента работят, особено частните трупат печалби, а тези хора стоят без вода”, посочи Нинова.

Тя отбеляза и важността същевременно да се запази сигурността на енергийната система. “Да не се изключват толкова мощности, че да се попречи на нормалното функциониране на енергетиката”, уточни Нинова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X