https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПрокуратурата с още данни за разследването за отпуснат кредит от ББР

Прокуратурата с още данни за разследването за отпуснат кредит от ББР

От прокуратурата представят допълнителна информация относно разследването във връзка с отпуснат кредит от Българската банка за развитие. Пред журналисти говорят заместник градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев.

“Още докато се провеждаха действия се появиха множество политически интерпретации, свързани с нашата работа”, каза Петрова.

Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. Разследването е възложено първоначално на ГДБОП, които са отправили предложение към ДАНС да бъде възложено на следовател. След проведено разследване с постановление от май 2023 г. наказателното производство по делото е било прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба.

Постановлението е потвърдено изцяло от Софийска апелативна прокуратура. При последващ контрол от Върховна прокуратура е потвърдено, че няма доказателства за престъпление по служба, но са констатирани пропуски в разследването, тъй като не са били разследвани връзките между дружествата, които са били свързани с кредита.

През януари 2024 г. постановлението за прекратяване на Софийска градска прокуратура е било отменено и делото е върнато на наблюдаващия прокурор за продължаване на разследването.

Не е изключено с напредване на разследването да се съберат доказателства и да се направи преценка за повдигане на други обвинения, а именно за пране на пари, каза зам.-градският прокурор и уточни:

“Обвиняеми лица към настоящи момент са бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, г-н Румен Гайтански и единият представител на “Роудуей кънстракшън”, който е бил представил на дружеството усвоило кредита. Гайтански и Иван Георгиев са привлечени като обвиняеми в качеството на съучастници – единия помагач, другия подбудител. Мавродиев е обвинен като извършител на длъжностно присвояване.

От своя страна прокурор Десислава Петрова призова прокуратурата да не се използва с политически цели.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X