https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЯдем с 15% по-скъпи са български зеленчуци спрямо миналата година

Ядем с 15% по-скъпи са български зеленчуци спрямо миналата година

С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.

Какво наложи смяна на етикетите с по-високи цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, проверява БНТ на един от общинските пазари в Русе.

Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартен, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене – цените поскъпват.

“За мен това се дължи на рано настъпилите екстремно високи температури. Съответно оттам пада добивът на продукциите и затова поради ниското предлагане има и по-високи цени”, посочва Петракиев.

“Неминуемо се увеличават разходите за производството им. За да защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства”, уточни Росен Петракиев.

Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:

“При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.

“Ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата”, добави той.

Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват.

“За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет.”

Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X